Cum se folosește, de fapt, corect claxonul?

Cum se folosește, de fapt, corect claxonul?

Autor: ProMotor acum 5 luni Știri

Abia s-a pus verde și se aud din spate trei claxoane. Ai ratat startul în cursa până la următorul semafor, pe care evident, îl vei prinde pe roșu. Dar există situații în care chiar TREBUIE să claxonezi. Tu știi să folosești corect claxonul?

Conform Codului Rutier poți folosi claxonul atunci când folosești semnalul pentru evitarea unui pericol iminent. În Codul Rutier scrie că nu ai voie să folosești claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asgiure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației. Un claxon de 10 secunde nu reprezintă o atenționare!

Nu se poate folosi claxonul în zona de acțiune a indicatorului “Claxonarea interzisă”.

Poliția îi poate amenda pe șoferii care nu respectă regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră și folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a doua de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei.

Când nu trebuie să claxonezi?

Concertul de claxoane dovedește cât suntem de grăbiți și de stresați. Dar când nu trebuie să claxonezi?

  • Când semaforul arată culoarea verde, dar te afli în a zecea mașină la semafor și nu poți să vezi ce se întâmplă în fața ta.
  • La apariția unui animal pe carosabil. Acesta s-ar putea speria și ar putea ajunge sub roțile mașinii pe care o conduci.
  • Când pietonii traversează regulamentar. Claxonul nu te ajută nici când aceștia traversează neregulamentar, pentru că pietonii se pot speria și pot face o manevră imprevizibilă.
  • Când șoferul din fața ta are semnalul sau luminile de avarie acționate și este clar că este în căutarea unui loc de parcare.
  • Când intersecția în care te afli sau vrei să intri este blocată. Nu se va debloca dacă vei claxona.
  • Când vezi o fată frumoasă pe stradă. Serios, chiar crezi că vei primi atenție sau că o va lua ca pe un compliment?

Pe canalul de YouTube 99Vehicles, urmărește o poveste care te va convinge cât este de important să folosești corect claxonul:

 

Tags:


Comentarii
Inchide