Cum se salvează șoferii când sunt amendați ilegal de poliție, la trecerea de nivel cu calea ferată

Autor: Daniel Samoilă 11 nov. 2021 Știri auto
Cum se salvează șoferii când sunt amendați ilegal de poliție, la trecerea de nivel cu calea ferată

Mulți șoferi din România au fost amendați de-a lungul timpul la trecerea de nivel cu calea ferată, deși aceștia nu au încălcat legea. Ei, însă, au găsit o cale prin care să anuleze în instanță sancțiunea.

Polițiștii aplică o metodă „clasică” pentru a-i amenda pe șoferi: stau „la pândă” de o parte și alta a căii ferate și apoi îi sancționează pe șoferii care ies de pe trecere în timp ce semnalele acustice şi luminoase de culoare roşie sunt pornite. Sancțiunile sunt dure: amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de până la 90 de zile.

Un asemenea caz a avut loc pe 18 iulie, când un șofer a primit o amendă în valoare de de 1.450 de lei şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

El a traversat calea ferată în municipiul Blaj, în momentul în care semnalele acustice şi luminoase cu lumină roşie erau pornite. Șoferul a contestat în instanță această amendă, susținând că a traversat calea ferată înainte ca semnalele acustice și luminoase să fie pornite. Și a avut câștig de cauză.

Camerele de supraveghere, salvarea șoferilor în cazul amenzilor

Șoferul a câștigat procesul pentru că a avut o cameră de bord și a filmat momentul, pe care l-a pus drept probă la dosar. Poliția, în schimb, nu a avut o probă video și nici martori, astfel că procesul a fost pierdut și persoana în cauză și-a recuperat banii, iar permisul de conducere i-a fost restituit, scrie Adevărul.ro.

Un caz similar a mai avut loc și la Judecătoria Găeşti. Șoferul a susținut că a oprit la indicatorul „STOP”, s-a asigurat și apoi a continuat ușor deplasarea deoarece nu exista vizibilitate din cauza vegetației. El a mai adăugat că semnalele acustice și luminoase s-au pus în funcțiune abia după ce a trecut peste prima linie de cale ferată.

Polițistul i-a reținut permisul de conducere, dar nu a consemnat acest lucru și în procesul verbal. Șoferul a avut câștig de cauză în instanță.

”Potrivit declaraţiilor convergente ale martorilor oculari audiaţi coroborate cu menţiunile petentului din cuprinsul procesului verbal contestat, la momentul când semnalele cu lumini roşii / sonore au început să funcţioneze, petentul se afla deja pe calea ferată şi în mod firesc şi-a continuat deplasarea. (…)

Având în vedere că s-a reţinut petentului permisul de conducere fără ca sancţiunea suspendării dreptului de a conduce să fie menţionată în procesului verbal i s-a adus petentului o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului verbal contestat deoarece acesta a fost nevoit să suporte pentru o perioadă ce nu i s-a adus la cunoştinţă o sancţiune neaplicată”, a anunțat instanța de judecată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor



Comentarii
Inchide