Cum se sancţionează oprirea nejustificată pe banda de urgenţă şi cine are regim prioritar

Cum se sancţionează oprirea nejustificată pe banda de urgenţă şi cine are regim prioritar

Autor: Marius Vişan acum 1 an Știri

Poliţiştii fac apel la şoferii care circulă pe autostrăzi să nu mai oprească nejustificat pe banda de urgenţă deoarece cresc riscul accidentelor şi le recomandă ca, în cazul unei defecţiuni tehnice, să se asigure că şi-au luat toate măsurile de semnalizare a situaţiei, informează Mediafax.

„Avertizare Infotrafic: Nu opriţi nejustificat pe banda de urgenţă a autostrăzilor! Poliţiştii rutieri care patrulează pe autostrăzi au constatat că zilnic, mulţi conducători auto opresc nejustificat pe banda de urgenţă, creând situaţii periculoase. Din statisticile accidentelor rutiere produse pe autostrăzi reiese că sunt frecvente cazurile în care autovehicule oprite pe banda de urgenţă au fost lovite de altele. Conducătorii auto care au provocat aceste accidente fie au fost neatenţi sau obosiţi, fie nu au observat autovehiculele oprite”, se arată într-o informare a Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Cine are regim prioritar

Potrivit sursei citate, pe banda de urgenţă pot circula doar autovehiculele cu regim prioritar care se deplasează la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române le recomandă conducătorilor auto ca în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice să pornească luminile de avarie, să se echipeze cu vesta reflectorizantă, să scoată pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi să amplaseze triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!”, mai precizează sursa citată.

Specialiştii amintesc că oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă).

 Comentarii
Inchide