Cum se va calcula poliţa RCA? Se iau în calcul noi factori

Autor: Marius Vișan 11 ian. 2016 Știri auto
Cum se va calcula poliţa RCA? Se iau în calcul noi factori

 

 

ASF propune un nou proiect de lege care vrea să scumpească poliţele RCA pentru o anumită categorie de şoferi, informează Capital.ro. Astfel RCA-ul s-ar putea scumpi în acest an pentru şoferii care au deja mai multe amenzi, dar şi maşini mai puternice. Proiectul mai include şi o clauză care impune accesarea unei baze de date a Poliţiei şi calcularea poliţei pe baza istoricului de risc în trafic al şoferului.

ASF a început încă din 2015 discuţiile privind schimbarea modului cum se va face reparatea maşinilor avariate, astfel încât acestea să se facă pe poliţa celui accidentat şi nu pe cea a celui care a provocat accidentul, urmând ca asiguratorul persoanei nevinovate să îşi recupereze despăgubirea de la asiguratorul persoanei vinovate. Decontarea directă putând fi una din soluţiile importante de creştere a calităţii serviciilor pe piaţa asigurărilor.

De asemenea, calcularea poliţei RCA ar urma să se facă în baza a 2 parametri importanţi: CNP-ul şoferului şi perfor­manţele tehnice ale autove­hiculului. Preţul poliţei va varia în funcţie de incidentele din trafic pe care le-a avut şoferul, dar şi de dotările tehnice ale maşinii. Astfel şoferii cu amenzi vor plăti mai mult, la fel şi cei cu maşini cu mulţi cai putere. Motivul ar fi că maşinile puternice sunt mai predispuse la accidente.

Citeşte şi Top 15 cele mai periculoase şosele din lume. GALERIE FOTO

Citeşte şi Pilotul automat reduce consumul? Dacă da, cu cât?

Citeşte şi VIDEO. Bobotează 2016. Preot care sfinţeşte maşinile în trafic cu antemergător de la Poliţie

Citeşte şi Taxă de autostradă din 2017

Citeşte şi Câţi kilometri mai poţi să mergi după ce se aprinde „becul de benzină”

Consumatorul să poată încheia o poliţă pentru o perioada de timp determinată, este o altă reglemetare pe care vrea să o impună ASF. Astfel şoferii vor putea să îşi facă asigurare pentru o perioadă de o lună şi jumătate sau două luni şi 15 zile, să zicem. De asemenea se ia în calcul şi posibilitatea întreruperii asigurării RCA, acest lucru să se facă printr-o notificare către compania care a emis poliţa, urmând ca şoferul să anunţe perioada în care autovehiculul nu este utilizat.

ASF este în curs de iniţiere a unui proiect ce urmăreşte impunerea unui preţ de referinţă pentru poliţa RCA după care să se ghideze asiguratorii, urmând ca acesta să crească transparenţa faţă de consumatori.

Deocamdată aceste propuneri sunt în faza de dezbatere, însă există o listă scurtă agreată de părţile care au participat la negocieri şi unele semne că sunt posibile schimbări în acest domeniu.

Citeşte şi GALERIE FOTO. Maşinile dictatorilor – află ce automobile deţineau Hitler, Saddam Hussein sau Kim Jong-Il

Citeşte şi 5 maşini premium second hand mai ieftine de 8.000 de euro

Citeşte şi Cum vei putea cere restituirea vechii taxe auto, fără proces. Descarcă aici formularul 

Citeşte şi „Dacia este un Lidl al maşinilor”

Citeşte şi Calculatorul ANAF pentru timbrul de mediu 2016. Află cât vei plăti anul acesta

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide