Cum trebuie să urci o bordură în așa fel încât să nu strici mașina?

Autor: Promotor 04 iul. 2021 Știri auto

Cum urci o bordură ca să nu strici mașina? Cu siguranță, nu trebuie să faci această manevră în viteză. Totul pornește cu treapta întâi. Un instructor auto explică manevra pas cu pas.

GALERIE FOTO

Oprești, dai treapta întâi, apoi încet, din ambreiaj, cu turație mare, urci pe bordură. Pare simplu, nu-i așa? Totuși, astfel de manevre se pot încheia cu pneul tăiat, cu janta zgâriată sau chiar strâmbată. Instructorul auto Alexandru Vior explică pe canalul său de YouTube “Doctor de Permise” ce trebuie să faci să eviți astfel de riscuri.

Pe lângă viteza cu care “ataci” bordura, contează foarte mult și unghiul pe care aceasta îl formează cu roata. Dacă unghiul dintre bordură și unghiul mașinii este unul mic, cauciucul poate fi tăiat, iar janta serios avariată.

Dar dacă virezi maximum dreapta de volan, unghiul de abordare va fi unul mare. Astfel, janta nu va atinge bordura. Îndrepți apoi volanul și înaintezi încet, până când și roata din spate va urca.

Când urci, să zicem, cu roțile din spate și vrei să le urci și pe cele din față, ai nevoie de balans, exact ca atunci când încerci să ieși din zăpadă.

Cum cobori de pe o bordură ca să nu strici mașina?

La coborâre, există riscul ca bordura să lovească mașina pe dedesubt. Te poți alege astfel cu baia de ulei spartă, diverse componente îndoite sau pragul lovit.

Dacă ești cu două roți pe bordură și vrei să cobori, ridici puțin ambreiajul, astfel încât roata să se dea jos de pe bordură foarte încet, fiind mereu cu piciorul pe frână.

Cea mai periculoasă situație pentru mașină este să coboare cu ambele roți odată. Pentru a evita această situație, ideal este să cobori bordura la 45 de grade.

Atunci când ai o bordură perpendicular pe mașină și vrei să cobori, faci din nou manevra cu viteză foarte redusă, călcând frâna, până când ambele punți coboară. Altfel, riști să lovești bordura cu pragul sau ulterior cu partea din spate, să avariezi toba și/sau bara spate.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide