Cum va arăta piața auto românească în 2024? SUV-urile ar trebui să se mențină în top și anul acesta

Autor: Ionuț Vîlciu 19 feb. 2024 Știri auto

Industria auto se află în continuă schimbare, iar piața auto din România pare că resimte aceste schimbări. Cum arată prognoza pieței auto din România pentru 2024?

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a publicat noua sa prognoză anuală pentru 2024. Aceasta oferă o perspectivă asupra tendințelor și a dinamicilor care conturează viitorul pieței auto din România. Prognoza lansată de APIA servește ca o resursă pentru toți cei interesați de evoluția industriei auto, de la organismele statului și până la consumatori. 

„În anul 2024, piața auto românească va continua să evolueze, anticipând o creștere moderată de 5,3%, reflectând o adaptare la noile dinamici economice, sociale și politice. Chiar și la 150.000 de autoturisme noi ce vor fi vândute în acest an, piața românească rămâne sub nivelul anilor 2018 și 2019, demonstrând impactul de lungă durată al pandemiei de coronavirus. În ciuda provocărilor, autoturismele electrificate vor rămâne în centrul atenției, cu o creștere estimativă de 24,4%, în timp ce vânzările autoturismelor pur electrice -chiar dacă într-un ritm mai lent- vor continua să crească, ajungând la o cotă de piață estimată la 12.7%. Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule (APIA) continuă să fie un pilon de referință în furnizarea de analize precise și perspective vizionare asupra industriei auto din România”, a declarat Dan Vardie, Președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România.

Piața auto din România în 2024 – Ce schimbări vor avea loc?

Potrivit prognozei oferite de APIA, piața de autovehicule noi înmatriculate în România va continua să crească și în 2024, dar cu un ritm încetinit, de doar 5,3% față de cel înregistrat în 2023, apropiindu-se ca număr de unități comercializate de anul 2019. Autoturismele „electrificate” vor avea o creștere de 24,4% față de 2023, menținându-se aproape la același ritm ca în anul precedent, în ciuda reducerii valorii voucherelor acordate prin programul Rabla Plus, în 2024.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV va menține prima poziție, cu o cotă de aproximativ 43,5%, urmat clasă compactă cu o cotă de 32%, în creștere cu 2,99% și clasa subcompactă cu o cotă de 13,3%, în scădere ușoară de 2,5% față de cota deținută în aceeași perioadă a anului trecut.

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, APIA estimează că motorizările pe benzină vor înregistra o ușoară creștere de 1,9% față de anul 2023, ajungând, astfel, la o pondere de aproximativ 61% din total. Cât despre autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea vor înregistra o scădere a numărului de înmatriculări de 16,1% față de 2023, ajungând să dețină o cotă de piață de doar 10,3% din total.

Pe de altă parte, autoturismele „electrificate“, respectiv cele electrice, precum și cele full hybrid, vor ajunge în 2024 la o cotă de piață de 29%. Astfel, din această analiză se estimează că în anul 2024, se vor înmatricula în România de aproape 3 ori mai multe autoturisme „electrificate” față de cele cu motorizare diesel. Autoturismele complet electrice vor deține o cotă de piață de 12,7% în anul 2024, ceea ce ar însemna o creștere de 24,7% a numărului de înmatriculări față de anul precedent.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide