Dacă tot nu avem autostrăzi autoritățile din România se gândesc la transportul mașinilor cu trenul

Autor: Bogdan Bârliga 21 mart. 2023 Știri auto

Construirea de drumuri în România reprezintă cea mai mare provocare de după anul 1989 și niciun un guvern aflat la conducerea țării în ultimii 30 de ani nu pare să fi găsit o soluție de rezolvare. Nici măcar banii oferiți de Uniunea Europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu reușesc să pună lucrurile în mișcare.

Din acest motiv încep să apară noi propuneri pentru deplasarea mașinilor și printre acestea se numără transportul autovehiculelor personale pe calea ferată. Nici această idee nu este una originală pentru că în alte țări europene această soluție este pusă în practică pentru transportul mașinilor pe distanțe foarte mari.

Urci mașina în tren și traversezi Valea Oltului

Senatorul Gheorghe Adrian Cătană l-a întrebat pe ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu dacă s-a luat în considerare varianta încărcării autoturismelor pe vagoane speciale, pentru a scoate din traficul auto câteva zeci de autovehicule. În interpelarea parlamentarului se arată că ”ținând cont că atât gara din Sibiu, cât și cea din Râmnicu Vâlcea dispun de rampe de încărcare/descărcare” acest aspect ar putea reprezenta o soluție pentru ca șoferii să nu mai piardă timp în trafic, se arată într-un material publicat de Turnul Sfatului.

Dar ministrul Transporturilor susține în răspuns că varianta Sibiu – Râmnicu Vâlcea nu e fezabilă din cauza distanței scurte, iar timpul de încărcare și descărcare al autoturismelor a fi prea lung pentru o rută atât de scurtă. Dar oficialul de la Transporturi susține în răspuns că pentru distanțele mai lungi autoritățile ar putea lua în considere introducerea acestui tip de transport. Grindeanu a dat exemplul trenurilor de călătorii pe distanțe lungi cum ar fi în cazul Timișoara – Constanța și acestea ar putea fi dotate cu vagoane speciale pentru transportul autoturismelor.

”În cazul utilizării unor vagoane pentru transportul autoturismelor în trenurile de călători, autoturismele ar trebui prezentate la îmbarcare cu suficient timp înaintea orei de plecare a trenului, pentru a putea fi predate personalului operatorului feroviar și încărcarea în vagon (circa 30-60 minute), totodată asigurându-se și timpul pentru manevrarea vagonului și atașarea lui la tren (circa 15-20 de minute dacă se folosește o locomotivă pentru manevră, în funcție de aranjamentul liniilor stației). Având în vedere timpul de încărcare/descărcare al autoturismelor, un astfel de mod de transport ar fi lipsit de atractivitate pe distanțe scurte și medii. Astfel, transportul autoturismelor în vagoane atașate trenurilor de călătorii pe distanțe lungi, de exemplu Timișoara – Constanța va fi analizat în cadrul viitoarelor studii și strategii pentru dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de transport feroviar din România”, se mai precizează în documentul citat de publicația Turnul Sfatului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor, Facebook CFR Calatori


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide