Dedicaţie pentru fanii recordurilor de consum: cum sună „doar 0,1 litri/100 km”? – VIDEO

Autor: ProMotor acum 3 ani Știri
Dedicaţie pentru fanii recordurilor de consum: cum sună „doar 0,1 litri/100 km”? – VIDEO

Un grup de studenţi de la Universitatea Brigham a realizat prototipul unui vehicul extrem de economic, valoarea consumului de carburant obţinută în condiţii reale părând pur şi simplu SF.

Cu ocazia concursului SAE Supermilage Competition, un grup de 7 studenţi de la Brigham Young University a reuşit să obţină cel mai bun consum cu vehiculul lor, BYU Supermilage Vehicle.

Valoarea consumului de combustibil s-a cifrat la 1.331 mpg – ceea ce, în traducere pentru europeni, înseamnă circa 0,17 litri/100 km! Cu alte cuvinte, cu maşina lor s-ar putea parcurge peste 560 de kilometri cu un singur litru de benzină…

În cazul competiţiei la care a participat vehiculul studenţilor, regula a fost ca maşina să folosească doar 20 de grame de benzină pe un traseu de 10 mile lungime. De asemenea, viteza medie minimă care trebuia obţinută la final era de 15 mph.

Cei şapte studenţi au folosit pentru proiectul lor o ”caroserie” optimizată aerodinamic şi foarte uşoară, împreună cu motorul vehiculul cântărind doar 45 kg. Propulsorul folosit a fost ”donat” de o maşină de tuns iarba, căruia echipa de studenţi i-a modificat sistemul de injecţie şi i-a crescut compresia de la 8:1 la 14:1.

Deşi teoretic vehiculul demonstrează că se pot obţine valori extrem de joase ale consumului de carburant, în practică se pare că tot propulsia electrică şi cea pe bază de hidrogen sunt viabile în viitorul apropiat.Comentarii
Inchide