Depăşirea pe linie continuă ar putea trece nepedepsită

Depăşirea pe linie continuă ar putea trece nepedepsită

Autor: Marius Vişan acum 4 ani Știri

Potrivit unei propuneri legislative privind circulaţia pe drumurile publice, şoferii care depăşesc pe linia continuă ar putea scăpa de sancţiuni în anumite situaţii.

Proiectul de modificare a Codului rutier elimină sancţiunile aplicate conducătorilor auto care depăşesc pe linie continuă, dar doar în anumite condiţii, şi anume în cazul în care vizibilitatea asupra drumului este de cel puţin 20 de metri, iar lăţimea drumului este de minimum şapte metri.

Depăşirea poate avea loc fără repercusiuni dacă şoferul încearcă să treacă de un obstacol de orice fel care este oprit, staţionează sau se deplasează cu o viteză foarte mică pe acelaşi sens de mers şi chiar dacă prin această acţiune se încalcă linia continuă simplă sau dublă.

Motivul renunţării la sancţionarea celor care depăşesc încălcând linia continuă dintre sensuri este, potrivit iniţiatorului propunerii, că, în cazul acestor depăşiri, „conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea. Mai mult, cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier, cauzând creşterea gradului de disconfort a conducătorului, dar şi o viteză medie comercială care are un impact negativ asupra activităţii operatorilor economici şi marilor transportatori”.

Sursă: Avocatnet.roComentarii
Inchide