Dezbatere intensă privind interzicerea mașinilor cu motoare termice din 2035: votul a fost amânat

Autor: Bogdan Bârliga 06 mart. 2023 Știri auto

După negocieri intense între Comisia Europeană, Parlamentul European şi statele membre UE, în cele din urmă, anul trecut, s-a ajuns la un acord privind legea prin care maşinile noi vândute în blocul comunitar să aibă zero emisii de dioxid de carbon din 2035.

Acest lucru înseamnă că de la acea dată nu se mai pot vinde autoturisme dotate cu motoare pe combustie, dar pentru ca această lege să poată fi aplicată toate statele membre UE trebuie să aprobe decizia. La începutul săptămânii trecute se purtau negocieri intense și într-o primă fază votul necesar a fost amânat cu o zi. Germania și Italia sunt țările nemulțumite de inițiativa privind interzicerea mașinilor cu motoare termice din 2035 pentru că au cel mai mult de pierdut din punct de vedere economic.

Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că utilizarea combustibililor sintetici ar trebui să rămână posibilă după termenul limită din 2035 şi a cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere în acest sens. Şi Italia intenţionează să voteze împotriva planurilor europene de a interzice peste 12 ani vânzarea maşinilor noi alimentate cu benzină şi motorină, a anunţat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin.

Nu a fost anunţată noua dată pentru vot

Ţările Uniunii Europene au amânat votul planificat pentru săptămâna viitoare privind interzicerea vânzărilor de automobile noi care emit dioxid de carbon din 2035, ca parte a pachetului „Pregătiţi pentru 55”, după ce Germania a pus sub semnul întrebării sprijinul său pentru aceste reglementări. Nu a fost anunţată noua dată pentru vot, iar un purtător de cuvânt pentru Suedia, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că ambasadorii statelor membre vor reveni la această problemă „în timp util”, se arată într-un material publicat de reuters.com.

„Vrem mobilitate neutră din punct de vedere climatic, iar a face acest lucru înseamnă a fi deschis la toate tehnologiile imaginabile, a spus ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, într-o conferință de presă după decizia de amânare a votului. Italia, care a declarat anterior că va vota împotriva legii UE privind mașinile, a salutat vineri amânarea votului. „Italia are o poziție foarte clară – mașinile electrice nu pot fi singura soluție pentru viitor”, a spus ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, adăugând că vehiculele care funcționează cu „combustibili regenerabili” ar trebui considerate o opțiune „la fel de curată”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide