Dilema șoferilor de Tesla: pot sau nu să doarmă la volan? Nu există o lege care interzice acest lucru

Autor: Bogdan Bârliga 20 feb. 2023 Știri auto

Autoritățile din SUA se confruntă tot mai des cu un fenomen periculos: din ce în ce mai mulți șoferi de Tesla sunt surprinși dormind la volan.

Deși nu există o lege în America prin care să fie interzis acest lucru polițiștii pot aplica sancțiuni dacă traficul este pus în pericol.

Sistemul Autopilot de la Tesla

Deși sistemul automat de asistență oferit de compania lui Elon Musk este unul de nivel 2 foarte mulți șoferi de Tesla aleg să forțeze limitele de conducere autonomă.

Apar tot mai multe filmări cu șoferi aflați la volanul unor mașini produse de Tesla, care par să tragă un pui de somn în timp ce rulează pe autostradă.

Dar deși nu există în acest moment o lege prin care să se interzică în mod expres dormitul la volan nu înseamnă că forțele de ordine nu pot face nimic în acest sens.

În California spre exemplu deși dormitul la volan nu este perceput în mod explicit ca o încălcare a Codului rutier este ilegal ca șoferii să conducă un vehicul într-un mod care pune în pericol siguranța altor persoane sau bunuri.

În cazul șoferilor aflați la volanul unor vehicule cu sisteme avansate de asistență a șoferului adormirea intenționată la volan este considerată conducere periculoasă.

„Indiferent de orice caracteristici speciale pe care le poate avea un vehicul, cum ar fi pilotul automat sau capabilitățile complet autonome, șoferii sunt în continuare responsabili pentru vehiculul pe care îl operează. Dacă un șofer doarme la volan, acesta încalcă legea de bază a vitezei din California”, a declarat recent un reprezentat al Poliției Rutiere din California.

Dormea la volan în timp ce mașina rula pe autostradă

Pe 10 februarie un șofer aflat în trafic a surpins un nou moment de acest fel în care este implicat conducătorul unei mașini Tesla.

Deși rula pe o autostradă foarte aglomerată spre Los Angeles vedem în clipul video cum șoferul are ochii închiși și nu ține mâinile pe volan.

În manualul de utilizare oferit de Tesla compania atrategie atenția că sistemul Autopilot trebuie folosit doar dacă șoferul ține permanent mâinile pe volan.

„Înainte de activarea funcțiilor Autopilot, șoferul trebuie mai întâi să fie de acord cu aceste condiții: „țineți mâinile în permanență pe volan” și „dețineți controlul și responsabilitatea asupra vehiculului dvs.” Prin urmare, de fiecare dată când șoferul activează Autopilot, se va afișa un mesaj vizual care îi va reaminti să „țină mâinile în permanență pe volan” se specifică de către producător.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Youtube KTLA 5


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide