Doar 3 din 10 șoferi respectă limita de viteză în oraș, arată un sondaj

Autor: Ionuț Vîlciu 18 sept. 2023 Știri auto

Potrivit unui sondaj, doar 3 din 10 șoferi români respectă limita de viteză atunci când circulă în oraș. Care sunt șoferii care încurcă mai mult traficul: cei lenți sau cei ce merg prea tare?

Aglomerația urbană poate fi frustrantă pentru șoferi. Nimeni nu își dorește să aștepte la cozi interminabile sau să fie blocat într-o intersecție. De asemenea, se pare că nici limitele legale nu sunt respectate de șoferii care circulă în oraș. Potrivit unui sondaj, doar 3 din 10 șoferi mențin viteza legală impusă în interiorul orașelor, anunță HotNews.ro.

Sondajul a evaluat atitudinile şi percepţiile conducătorilor auto în ceea ce priveşte o serie de comportamente care cresc riscul unui accident rutier, dar care, în pofida acestui lucru, sunt des întâlnite în trafic. Studiul relevă că 4 din 10 șoferi întâlnesc zilnic participanți la trafic care fac manevre agresive de schimbare a benzii de circulație. Fac acest lucru în speranța că vor economisi timp, dar, în realitate, această economie este aproape insesizabilă. De asemenea, 1 şofer din 2 consideră că aceşti conducători auto încurcă foarte mult traficul.

Limita de viteză din interiorul orașelor, mai mult un curs facultativ

Conform rezultatelor sondajului, în oraș, 45% dintre șoferi circulă uşor mai repede, cu maximum 10 km/h peste limita de viteză, iar 19% merg repede, adică cu cel puțin 10 km/h peste limita de viteză. În comparație, în afara localității, 41% dintre șoferi merg ușor mai repede cu maxim 10 km/h peste limită, în timp ce 34% merg repede cu cel puțin 10 km/h peste limită.

Atât în oraș, cât și în afara acestuia, șoferii tind să meargă mai repede decât ar trebui şi de a depăşi limita de viteză, fenomenul fiind mai pronunțat pe drumurile din afara localităților. Astfel, dacă atunci când conduc în oraș, 32% dintre șoferii participanți la sondaj au declarat că respectă limita de viteză, când circulă în afara orașului, doar 23% mai fac acest lucru.

Cine încurcă mai mult traficul, șoferii lenți sau cei care merg mai repede?

Atât conducătorii auto care se deplasează prea repede, dar și cei care merg mult prea încet pot pune probleme în trafic. Care categorie, însă, reprezintă un pericol mai mare, în opinia participanților la sondaj? Şoferii consideraţi ca fiind mai lenți față de ceilalţi participanţi la trafic par să fie prezenţi preponderent pe drumurile intravilane. 41% dintre respondenți au declarat că întâlnesc în fiecare zi șoferi care „merg prea încet” în traficul din oraș, iar 30%, de câteva ori pe săptămână. În afara oraşului, doar 27% dintre conducătorii auto menţionează că întâlnesc astfel de şoferi în fiecare zi, iar alţi 27%, de câteva ori pe săptămână. Acești șoferi considerați „mai lenți”, sunt considerați o problemă în afara orașelor, mai ales. 17% dintre respondenţi sunt de părere că şoferii care merg prea încet încurcă „foarte mult” traficul din oraş, iar 29% – „destul de mult”, în timp ce 27% consideră că aceștia încurcă „foarte mult” traficul din afara localităţilor.

Conducătorii auto care se deplasează prea repede par să fie prezenţi într-o măsură mai mare în trafic şi, la rândul lor, sunt mai întâlniţi tot în zonele intravilane. 63% dintre participanţii la sondaj au declarat că întâlnesc zilnic, în traficul din oraş, şoferi care „merg prea repede”, iar 25%, de câteva ori pe săptămână. În afara oraşului, 47% dintre respondenţi întâlnesc zilnic astfel de şoferi, iar 27%, de câteva ori pe săptămână.

Și şoferii care depăşesc limitele de viteză sunt percepuţi drept problematici. 25% dintre participanţii la sondaj consideră că şoferii care merg prea repede încurcă foarte mult traficul din oraş, iar 31%, destul de mult. De asemenea, 23% consideră că aceştia încurcă foarte mult traficul din afara localităţilor, iar 26%, destul de mult. Există și oameni care cred fix contrariul. 13%, respectiv 21% dintre respondenţi sunt de părere că aceşti șoferi „vitezomani” nu încurcă deloc traficul din oraş, respectiv din afara lui.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide