Doar o stea pentru Dacia Spring la testele de siguranță EuroNCAP (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 08 dec. 2021 Știri auto

EuroNCAP a dat publicității rezultatele celor mai recente teste de siguranță, la care a fost supus și modelul Dacia Spring. Rezultatul înregistrat de primul vehicul din istoria mărcii autohtone este neașteptat. Cea mai bine vândută mașină în România în luna noiembrie s-a prezentat extrem de slab la crash-testele EuroNCAP, primind o singură stea.

Potrivit raportului oficial al organismului european independent de testare a siguranței vehiculelor, modelul românesc a oferit 49% protecție pentru pasagerii adulți. De asemenea, Spring a înregistrat un scor de 56% pentru siguranța copiilor și doar 39% pentru protecția pietonilor. Cel mai mic scor l-a primit la capitolul sisteme de siguranță: 32%.

Rezultate slabe la aproape toate capitolele

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

La impactul frontal, habitaclul Daciei Spring a rămas stabil. Parametrii în ceea ce privește protecția la nivelul picioarelor indică un risc mare de rănire. În același timp, structurile planșei de bord prezintă, la rându-le, risc ridicat de rănire pentru pasagerii de gabarit diferit și pentru cei care stau în diverse poziții.

Protecția șoferului la nivelul pieptului a fost evaluată la fel de slab. Bazinul șoferului nu a fost nici el protejat suficient, valorile înregistrate depășindu-le cu multe pe cele recomandate.

În cazul impactului lateral cu un al autovehicul sau cu un stâlp, nivelul de protecție oferit de Dacia Spring a fost catalogată drept „marginală” la nivelul cutiei toracice. În ce privește protecția la nivelul capului pasagerilor din spate evaluarea a fost la fel de slabă.

VIDEO

În schimb, protecția pentru zona cervicală a fost catalogată ca fiind bună la un impact din spate. Cu toate acestea, în urma evaluării geometrice a scaunelor, și această protecție a fost catalogată tot ca fiind slabă.

Punctajul final foarte slab a fost afectat de faptul că Spring nu este echipat cu un airbag central care să protejeze în caz de impact lateral. De asemenea, a contat faptul că deschiderea ușilor după impact s-a făcut cu dificultate, dar și faptul că mașina nu are sistem de asistență la frânare în caz de coliziune multiplă pentru a evita impactele secundare.

Singurul capitol la care Dacia Spring a îndeplinit, ce-i drept parțial, cerințele organizației EuroNCAP a fost cel referitor la sistemul avansat eCall. Acesta prevede apelarea automată de la bord a numărului de urgență 112.

Sursa: EuroNCAP

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: EuroNCAP


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide