Dongfeng-Roman, cel mai ciudat autobuz diesel construit în România. FOTO

Autor: Marius Vişan acum 4 ani Știri

Roman, cunoscută şi sub numele de Autocamioane Braşov este o întreprindere braşoveană specializată în proiectarea şi construcţia de  autocamioane, autobuze şi autoutilitare. A fost înfiinţată în 1921, sub numele de ROMLOC, producând pe atunci material rulant, mai târziu motoare şi automobile. După venirea comuniştilor la conducere, în 1948, firma ia denumirea de „Steagul Roşu”. Treptat, s-a specializat pe producţia de autocamioane şi, mai târziu, de autoutilitare. Amintim modelele SR 101 (1954), Carpaţi (capacitate 3 tone, 1959 – 1961), Bucegi (capacitate 5 tone, 1964), autocamioane cu motoare Diesel in licenţă MAN,Germania (din 1971).

Un model mai puţin cunoscut este Dongfeng-Roman, autobuz diesel pentru transport persoane în China. Acesta era rodul unui parteneriat cu uzina Dongfeng Motor Corporation. Românii au trimis câteva zeci de astfel de autobuze în China. Producţia lor a încetat brusc, cel mai probabil din pricina costurilor ridicate în ceea ce priveşte exportul. Dovada existenţei sale sunt câteva poze găsite pe site-urile din China. Acestea se fabricau în două culori: bej şi albastru.

Citeşte şi Ce „monştri” militari se produc în România – GALERIE FOTO

 Marius Vişan
Marius Vişan
Marius Vişan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2009, când a început cursurile Facultăţii de Jurnalism. Contactul cu maşinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obţinerea permisului auto, iar pasiunea a culminat în anul ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian

Comentarii
Inchide