E lipsă mare de şoferi! Probleme de transport în Romania, dar şi în restul Uniunii Europene

Autor: Cristian Agatie 24 sept. 2019 Știri auto
E lipsă mare de şoferi! Probleme de transport în Romania, dar şi în restul Uniunii Europene

„Indexul locurilor de muncă”, întocmit de OLX, arată că şoferii sunt la mare căutare pe piaţă muncii, categoria reprezentativă pentru locuri de munca din acest domeniu având cele mai multe locuri de muncă disponibile.

Chiar dacă cererea a scăzut uşor faţă de anul trecut – cam cu 1,3 % – şoferii rămân cei mai căutaţi lucrători. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2019, numărul anunţurilor noi pentru şoferi transport intern şi international şi curieri a fost de 43.017. „Lipsa mare de candidaţi din acest sector este reflectată în cantitatea de anunţuri de angajare publicate de companii în primele şase luni din acest an, când angajatorii au avut oferte de locuri de muncă pentru peste 43.000 de şoferi” – menţionează „Indexul locurilor de muncă”.

Fiind cei mai căutaţi, şoferii sunt şi printre cei mai bine plătiţi angajaţi

Un chestionar OLX arată că salariile conducătorilor auto pot depăşi 7000 lei net, pe lună. La limita inferioară suma este de 3000 lei net, lunar. Conducătorii auto care fac transport internaţional ajung la câştiguri de invidiat. Un şofer de TIR are, pe lângă salariu, diurnă (cam 60 euro pe zi) şi alte sporuri în funcţie de încărcătură şi număr de kilometri.

Acest sector se confruntă cu o criză

Uniunea Transportatorilor Rutieri atrage atenţia că România se confruntă cu o adevărată criză de şoferi cu atestat profesional. Deficitul este de aproape 40 de mii de oameni. Prin urmare, transportatorii de marfă şi firmele de curierat se bat pur şi simplu pe şoferi. Firmele de curierat sunt suprasolicitate, pentru că ne facem tot mai mult cumpărături online, cu livrare acasă, de la haine şi pantofi, până la electrocasnice mari sau chiar mobilier. De asemenea, în cazul schimbării locuinţei sau sediului firmei, companiile specializate în mutări mobilă au nevoie de echipe întregi, deci inclusiv de şoferi. Trebuie menţionat faptul că activitatea de transfer dintr-un loc în altul, fie că e vorba de firme, fie că e vorba de locuinţe personale, are un anumit specific. După cum explică specialiştii de la MoveOut.ro, trebuie alese cele mai bune soluţii de mutare şi transport, în funcţie de obiectele ce vor fi transferate şi eventual remontate dintr-un loc în altul.

Criza de şoferi – un fenomen care afectează toată Europa

Transportatorii europeni se plâng şi ei că nu găsesc şoferi. La nivelul întregii Uniuni Europene, plus ţările asociate, numărul locurilor vacante este de 150.000, iar doritori foarte puţini. De asemenea, experţii europeni atrag atenţia că această criza s-ar putea să se înrăutăţească, ţinând cont că în următorii 15 ani, două treimi din actualii şoferi ies la pensie. În Germania, de exemplu, din sectorul şoferi de camion pleacă anual 30.000 de oameni şi se apucă de această meserie doar 2000. În Spania, aproape trei sferturi dintre şoferii profesionişti de vehicule grele au peste 50 de ani.

Efecte în lanţ

Lipsa de şoferi afectează şi alte domenii. Mărfurile sosite în porturi sau pe calea ferata rămân blocate pentru că sunt maşini insuficiente care să le preia.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide