Erdogan vrea o mașină electrică produsă 100% în Turcia

Autor: ProMotor 27 dec. 2019 Știri auto

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan vrea o mașină electrică produsă 100% în Turcia. Planurile includ o producție anuală de până la 175.000 de vehicule electrice, în cadrul unui proiect auto care urmează să fie prezentat, vineri, de preşedintele Tayyip Erdogan. Proiectul ar urma să atragă investiţii de 22 miliarde de lire (3,3 miliarde de euro), potrivit Reuters.

Strategia de a produce o maşină electrică în totalitate doar în ţara pe care a conduce a fost un obiectiv pe care Erdogan şi-l doreşte de multă vreme, împreună cu partidul AK, pentru a demonstra puterea economică a ţării.

Înainte de prezentarea acestui proiect, consorţiul care a generat prototipul (format din Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell și Zorlu Holding) a publicat un videoclip cu vehiculul acoperit cu o prelată neagră care mergea pe autostrăzi.

În Europa, Turcia este deja un important exportator de automobile fabricate intern de firme precum Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota şi Hyundai.

Noul proiect, lansat în octombrie, va primi sprijin de la stat, inclusiv scutiri de impozite. Totodată, proiectul presupune şi construcţia unei fabrici de producţie în centrul auto din Bursa, în nord-vestul Turciei, conform unei decizii prezidenţiale publicate în Monitorul Oficial al ţării.

Cinci modele de maşini vor fi produse în noua fabrică unde vor lucra peste 4.000 de persoane. Primul model, care va fi lansat în 2022, va fi un SUV de segment C. Designul mașinii este semnat de Pininfarina SpA.

Guvernul turc a garantat să cumpere 30.000 din vehicule până în 2035. Pentru a beneficia de toate aceste facilități, investitorii trebuie să investească cel puțin 3,5 miliarde de lire (aproximativ 530 de milioane de euro) în cash, sub formă de capital.

Turcia este a noua piață auto a Europei, cu un volum de 316.427 de mașini noi comercializate în primele 11 luni ale anului. Cifra reprezintă o scădere cu 26% față de perioada similară a anului trecut.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide