Cinci lucruri esențiale de care trebuie să ții cont dacă pleci la drum cu o mașină diesel, iarna

Autor: Marius Vișan 12 ian. 2021 Știri auto

În România există foarte multe mașini diesel, iar foarte mulți șoferi se întreabă dacă ar putea întâmpina probleme la venirea sezonului rece.

Avantajul unei maşini diesel este puterea motorului, pentru că la acelaşi număr de cai putere ca la o maşină pe benzină un motor diesel livrează un cuplu mare obţinut la o turaţie scăzută şi un consum scăzut de combustibil. Totuși, se spune că la venirea frigului mașinile pe motorină au nevoie de o „extra” protecție când vine vorba de întreținere.

VIDEO

Iată la ce trebuie să fie atenți șoferii mașinilor diesel, iarna:

1. Iarna, este mai bine să ai rezervorul plin? Adevărat!

Cu cât este mai puțin combustibil în rezervor, cu atât sunt mai mari șansele să apară condens. De asemenea, atunci când realimentăm mașina des și turnăm doar puțin combustibil de fiecare dată, creștem riscul de a lăsa aerul în rezervor. Aerul produce condens, iar asta înseamnă apă care se transformă în gheață, astfel filtrul de combustibil sau conducta de combustibil se blochează. Aceasta provoacă probleme pentru pompa de combustibil și sistemul de injecție a combustibilului.

2. Interiorul unei mașini cu motor diesel se încălzește mai greu? Adevărat!

Motoarele diesel produc mai puțină căldură decât unitățile alimentate cu benzină. Rezultatul este că pe distanțe scurte, încălzirea pare a fi inutilă. Când temperatura este sub zero, durează 20 de minute sau chiar mai mult, până când aerul fierbinte începe să ajungă în interiorul vehiculului.

3. Iarna, bateria mașinii este expusă unui risc special? Adevărat!

Cu cât temperatura la care este pornit motorul este mai mică, cu atât combustibilul este mai dens. În condiții de frig, demarorul trebuie să lucreze mai intens pentru a porni motorul, iar acesta, la rândul său, este o provocare și pentru baterie. În plus, dacă mașina este echipată cu un încălzitor suplimentar, înseamnă și mai multe efort pentru baterie. Prin urmare, cei care au mașini diesel ar trebui să acorde o grijă mai mare la starea bateriei.

4. Filtrul de combustibil trebuie schimbat înainte de venirea iernii? Adevărat!

Dacă aveți o mașină cu motor diesel, ar fi bine să schimbați (sau cel puțin să curățați) filtrul de combustibil înainte de venirea iernii. Astfel puteți proteja mașina de probleme serioase. În acest fel, reduceți riscul ca reziduurile adunate în filtru să se amestece cu apă, și ulterior pot să înghețe.

5. Starea proastă a bujiilor incandescente va face imposibilă pornirea vehiculului iarna? Adevărat!

Bujiile incandescente, care au fost suficient de bune pentru a porni vehiculul atunci când temperatura exterioară era peste zero grade, se pot dovedi a fi prea slabe sub pragul de zero grade Celsius. Posibilele daune sunt indicate de obicei de un martor de bord. Pentru a evita astfel de situații, înainte de înghețurile puternice, trebuie să vă asigurați că bujiile incandescente sunt în stare bună.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide