Este inevitabil: se scumpesc biletele de autobuz în București

Autor: ProMotor 05 feb. 2020 Știri auto
Este inevitabil: se scumpesc biletele de autobuz în București

Societatea de Transport Bucureşti (STB) se află în fața unei decizii inevitabile: se scumpesc biletele de autobuz în Capitaă. Tariful pentru călătoriile cu autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele din Capitală urmează să fie dublat, astfel încât un bilet să coste 2,5 lei, însă o decizie finală în acest sens o poate lua doar Municipalitatea.

„Este o propunere pe care noi am făcut-o de mai mult timp, având în vedere investiţiile pe care STB le-a făcut în ultima perioadă. Este o propunere de dublare a tarifului, la 2,5 lei, făcuta în urma unor studii de piaţă”, a explicat Andrei Creci, directorul general al Societăţii de Transport București.

„Dacă se va majora la 2,5 lei titlul de călătorie, cât cred eu că se va face şi sper că se va face, veniturile noastre lunare cresc cu 6-7 milioane de lei. Există şi posibilitatea transportului gratuit total, dar părerea mea este că efortul Primăriei ar creşte nejustificat şi, paradoxal, s-ar constata şi o scădere a calităţii serviciului. Sunt oraşe în Europa, cum e Talin din Estonia, unde transportul public este gratuit. Pe de altă parte, Londra are 27 de operatori publici şi privaţi, iar societatea de transport din Paris a câştigat unele rute la Londra”, a adăugat Andrei Creci.

Potrivit acestuia, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) acoperă în prezent circa 80% din cheltuielile cu transportul public: „80% este, de fapt, diferenţa între venituri şi cheltuieli. Pot să vă spun că veniturile au crescut în ultimii ani cu aproape 5% pe an. Cred că se datorează în primul rând faptului că a crescut cuantumul amenzilor şi atunci lumea este dispusă să plătească un titlu de călătorie valabil, decât să ia amendă. Cred că a contribuit şi faptul că publicul călător din Bucureşti s-a civilizat într-un fel sau altul. În prezent, au gratuitate pensionarii, elevii, dar şi alte categorii prevăzute în lege, dar ceilalţi trebuie să înţeleagă că trebuie să-ţi plătească titlurile de călătorie.

Andrei Creci nu a a precizat dacă odată cu majorarea tarifului de călătorie se va reduce corespunzător subvenția acordată de Primărie Societății de Transport București.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide