Este oficial, poți conduce și motociclete dacă ai permis Categoria B! Ce condiții trebuie să îndeplinești

Autor: Radu Țuțulan 20 dec. 2023 Știri auto
Este oficial, poți conduce și motociclete dacă ai permis Categoria B! Ce condiții trebuie să îndeplinești

Parlamentul a adoptat legea care dă dreptul șoferilor să conducă și anumite tipuri de motociclete dacă dețin un permis Categoria B, însă trebuie îndeplinite mai multe condiții.

Este pentru a doua oară când Parlamentul decide că șoferii pot conduce și anumite tipuri de motociclete. Prima inițiativă adoptată a fost respinsă de Președintele României, care a trimis documentul pentru reexaminare.

Acum, Senatul și Camera Deputaților au modificat textul legii și au aprobat noua variantă.

Poți conduce și motociclete dacă ai permis Categoria B

Șoferii care dețin permis Categoria B vor avea dreptul să conducă și anumite tipuri de motociclete.

Dar, trebuie să fie îndeplinite mai multe criterii:

  • motocicleta să aibă transmisie automată
  • capacitatea cilindrică se fie de cel mult 125 cmc
  • puterea maximă să nu depășească 11 kW
  • raportul putere/greutate să fie de cel mult 0,1 kW/kg
  • motocicleta să se încadreze în Categoria A1
  • șoferul să aibă vârsta de cel puțin 24 de ani împliniți, o experiență de minimum 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B
  • conducătorul auto a absolvit un curs de pregătire practică de cel puțin 10 ore pentru conducerea unei motociclete.

Cum primești adeverință pentru conducerea unei motociclete

Pentru a primi această adeverință, trebuie să urmezi cursurile unei școli autorizate.

Odată obținut, acest document se înscrie în Registrul național al cursanților, gestionat de către Autoritatea Rutieră Română.

De asemenea, adeverința este transmisă Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Astfel, cursantul va fi trecut în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

În ce țări poți conduce motocicletă cu permis Categoria B

În Franța, șoferii pot conduce și motociclete dacă au permis categoria B de cel puțin 2 ani. De asemenea, sunt obligați să urmeze un curs practic de conducere a unei motociclete de minimum 7 ore. În Spania, cei care au permis auto Categoria B de minimum 3 ani, pot conduce și o motocicletă.

În Italia, nu este impusă o limită de experiență. Astfel, toți cei care au permis auto pot conduce și o motocicletă. Dar numai dacă au efectuat 10 ore de practică. În Belgia, toți șoferii care dețin de cel puțin 2 ani permis auto, se pot urca la ghidonul unei motociclete. În Polonia, este nevoie de o vechime de cel puțin 3 ani pentru deținătorii de permis auto ca să poată conduce o motocicletă.

În Cehia, cei cu permis categoria B pot conduce numai motociclete cu transmisie automată (scuter). Austria permite șoferilor care au permis Categoria B de peste 5 ani să conducă o motocicletă. Dar trebuie să urmeze minimum 6 ore de practică. Slovacia a decis ca șoferii care au o vechime de minimum 2 ani să poată conduce și motociclete. Dar acestea trebuie să fie cu transmisie automată (scuter).

În Portugalia, dacă ai permis categoria B și ai împlinit 25 de ani, poți conduce și motociclete. Iar în Marea Britanie, este permis chiar și adolescenților care dețin permis auto și au urmat un curs practic, să conducă o motocicletă, dacă și au împlinit 17 ani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide