Este sigur să conduci dacă martorul de presiune în pneuri s-a aprins? Ce recomandă producătorii auto

Autor: Radu Țuțulan 27 nov. 2023 Știri auto

Mașinile moderne sunt dotate cu diferiți senzori, care avertizează când o componentă a mașinii are probleme, cum ar fi scăderea presiunii din cauciucuri. Dar, într-o astfel de situație, mai este sigur să conduci dacă martorul de presiune în pneuri s-a aprins?

Este indicat ca, în momentul în care un martor se aprinde în bordul mașinii, să nu-l ignorăm. Pentru că rolul acestora este să ne informeze când vehiculul sau o componentă a sa are probleme.

Dar nu toată lumea știe ce simbolizează fiecare martor de bord. Așa că, majoritatea producătorilor auto au împărțit indicatoarele de bord în mai multe culori.

Martorii de bord care te anunță când mașina are probleme

Când vezi roșu în bord, e grav! Fie este o problemă care ține de siguranță, fie o avarie majoră.

De exemplu, când uleiul din motor este degradat, când mașina nu mai are antigel sau e o problemă cu bateria, se va aprinde un martor de culoare roșie.

Ceea ce înseamnă că trebuie să opriți de îndată. Și, în funcție de problemă, să încercați remedierea pe loc sau să cereți ajutorul unui mecanic.

Martor de culoare galbenă/portocalie

În general, simbolurile de culoare galbenă ne anunță că un sistem nu funcționează corespunzător. Sau că ar fi bine să verificăm o anumită piesă, precum filtrul de particule, filtrul de combustibil sau presiunea din roți.

În funcție de compartimentul unde se află sistemul sau piesa cu probleme, simbolul are o formă distinctă: motor, roți, direcție, sistem de iluminare, transmisie, combustibil, etc.

Când în bord se aprinde un martor de culoare galbenă/portocalie, atunci e indicat să cereți sfatul unui mecanic. Nu e neapărat să opriți mașina, dar trebuie să verificați cât mai rapid mașina.

Este sigur să conduci dacă martorul de presiune în pneuri s-a aprins?

Un alt martor de bord de culoare galbenă este cel care indică presiunea în cauciucuri. În momentul în care aceasta scade sub o anumită limită stabilită de producător, acest indicator va semnala problema în bord.

Aprinderea arată că presiunea a scăzut în una sau mai multe roți. În momentul în care se aprinde, ar fi bine să tragi pe dreapta și să faci o inspecție vizuală a roților.

Dacă acestea par în regulă, poți merge mai departe până la primul loc în care poți verifica presiunea din roți. Adică la o benzinărie sau o vulcanizare.

Dacă observi că unul dintre cauciucuri este lăsat, atunci ar fi bine să-l înlocuiești, dacă ai roată de rezervă.

Producătorii auto recomandă să nu conduci pe distanțe mari cu presiune redusă, pentru că asta duce la o uzură accentuată a pneurilor. În plus, există pericolul unei explozii a anvelopei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide