Ești amendat dacă ai pierdut permisul? Cum poți obține un nou carnet de conducere

Autor: Radu Țuțulan 02 nov. 2023 Știri auto

Atunci când ai nevoie să obții un nou carnet de conducere, trebuie să aloci timp pentru a obține o serie de documente. Dar, pe lângă această tevatură legislativă, mai ești și amendat dacă ai pierdut permisul?

Sunt destul de multe situații în care șoferii își pierd permisul de conducere. Nu pentru că au încălcat legea, ci ori din neatenție, ori pentru că le-a fost furat. Sau din cauza unui accident nefericit.

Oricare ar fi cauza, cert e că trebuie să obțină un nou carnet de conducere. Ceea ce înseamnă acte, timp pierdut și răbdare. Chiar dacă acum durează mult mai puțin să obții un nou carnet, decât dura în urmă cu 10 ani, de exemplu, o zi sau două tot ar fi bine să le aloci pentru această operațiune.

Acte necesare pentru permis pierdut

În momentul în care ai pierdut permisul, poți cere la Direcția de Permise și Înmatriculări Auto eliberarea unui duplicat.

Actele pe care trebuie să le depui, în această situație, sunt:

  • cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
  • Actul de identitate al solicitantului, în original;
  • Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei.

Toate aceste documente trebuie depuse direct de cel care solicită eliberarea duplicatului. Așadar, acesta fie se prezintă în momentul în care depune cererea, fie când ridică duplicatul (în cazul în care a făcut solicitarea online).

Valabilitatea noului carnet de conducere va fi aceeași ca a celui pierdut.

Ești amendat dacă ai pierdut permisul?

Dacă ai pierdut permisul, ți-a fost furat sau a fost deteriorat, nu vei fi amendat.

Este suficient să depui o declarație pe propria răspundere, în momentul în care soliciți eliberarea unui duplicat după permis, în care să explici motivul pentru care soliciți asta.

Declarația va fi înregistrată în sistem și, astfel, îți va putea fi eliberat un nou carnet de conducere.

Cei care vor ca valabilitatea noului permis să fie de 10 ani, trebuie să efectueze și un control medical. Iar la actele precizate anterior să atașeze fișa medicală din care să reiasă că e apt să conducă un autovehicul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide