Ești obligat să mergi la poliție dacă ai găsit mașina lovită în parcare? Cine plătește daunele

Autor: Radu Țuțulan 21 apr. 2024 Știri auto
Ești obligat să mergi la poliție dacă ai găsit mașina lovită în parcare? Cine plătește daunele

Fie că ai lăsat mașina în parcarea unui magazin, fie în fața casei sau pe marginea drumului, se poate întâmpla să o găsești lovită. Ești obligat să mergi la poliție într-o astfel de situație?

Câți șoferi nu au pățit, oare, să își lase mașina în parcare iar seara sau a doua zi să o găsească lovită?

Este probabil una dintre cele mai neplăcute situații, mai ales că e foarte probabil să nu poți trage la răspundere pe nimeni.

Dar, într-o astfel de situație, ce trebuie făcut?

Ești obligat să mergi la poliție dacă ai găsit mașina lovită în parcare?

Dacă ai găsit mașina lovită în parcare, trebuie să mergi la poliție. Indiferent că ai asigurare RCA sau CASCO, ești obligat să raportezi incidentul.

Pentru că legea rutieră stabilește că numai în cazul în care se completează o înțelegere amiabilă, prezentarea la poliție nu mai e necesară.

Ceea ce înseamnă că, atunci când îți găsești mașina lovită, trebuie să depui plângere la poliție. Astfel, vei da o declarație în care explici ce s-a întâmplat, unde ai parcat și intervalul orar în care a fost mașina staționată în acea zonă.

De asemenea, orice imagini sau declarații de la martori sunt importante și pot ajuta la identificarea autorului.

Iar după ce va analiza informațiile, poliția va elibera o autorizație de reparație, în baza căreia vei putea remedia daunele vehiculului.

Totodată, autoritățile vor încerca să dea de urma șoferului vinovat. Dacă va fi identificat, ar putea fi acuzat de fugă de la locul accidentului și se va alege cu permisul suspendat.

În cât timp trebuie declarat un accident

Este important să știi că, dacă ți-ai găsit mașina lovită în parcare, ai 24 de ore la dispoziție să raportezi incidentul. În caz contrar, poți primi o amendă de până la 825 de lei și vei avea permisul de conducere suspendat pentru 30 de zile.

Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art 79, din Codul Rutier.

Acesta se încadrează la categoria de accidente ușoare de circulație, dacă nu a rezultat rănirea unei persoane.

Cât timp poți circula cu mașina lovită

După ce ai obținut autorizația de reparație, ai la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a repara mașina.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.

Dacă nu repari mașina în termenul stabilit de autorități, nu vei mai avea drept de circulație pe drumurile publice cu acesta.

Din păcate, reparația va fi făcută tot pe cheltuiala șoferului care și-a găsit mașina lovită.

Ar putea exista o variantă ca acesta să-și recupereze banii, în instanță. Dar asta înseamnă să fie identificat șoferul care a produs accidentul, să deschidă apoi proces împotriva lui, iar judecătorii să-l oblige pe acesta la plata unor daune. Deci, e un proces destul de lung și costisitor. De aceea, în practică, șoferii păgubiți își repară mașina pe propria cheltuială și nu merg în instanță”, a explicat avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide