EuroNCAP a stabilit care sunt cele mai sigure vanuri de pe piață

Autor: George Cristea 17 dec. 2020 Știri auto

EuroNCAP a stabilit care sunt cele mai sigure vanuri de pe piață în acest moment. Testele nu s-au concentrat însă pe protecția pasagerilor, ci mai degrabă pe limitarea pericolului pe care vehiculele comerciale le prezintă pentru alți participanți la trafic în cazul unui accident.

Intră în Galeria FOTO

Vanurile – vehicule comerciale folosite în general pentru transportul de marfă – prezintă un pericol deosebit pentru ceilalți participanți la trafic în cazul unui accident. Acest lucru se datorează în special diferenței substanțiale dintre masa unui van încărcat cu marfă (care este de aproximativ trei tone) și cea a unui autoturism, care are o masă de circa 1-2 tone. Întotdeauna, în cazul unui impact, mașina cu masă mai mică va prelua într-o proporție mai mare șocul.

Tocmai de aceea, este crucial ca vehiculele comerciale să ofere protecție sporită în caz de accident și, în primul rând, să poată evita sau măcar reduce consecințele unui accident. Sistemele avansate de asistență, ca și cele care ajută la prevenirea accidentelor, sunt ce mai bună metodă prin care crește siguranța rutieră. EuroNCAP a testat 19 vanuri care reprezintă 98% din vânzările segmentului în 2019, 14 dintre acestea calificându-se pentru un premiu EuroNCAP.

EuroNCAP: Cele mai sigure vanuri de pe piață

Noile reglementări europene, dar și noile proceduri EuroNCAP, favorizează montarea pe scară largă a sistemelor de asistență pe vehiculele comerciale. Pentru aceasta, organismul european care evaluează siguranța mașinilor a împărțit vehiculele comerciale în mai multe categorii, cele mai sigure încadrându-se în nivelurile de siguranță Platinum, Gold, Silver și Bronze. EuroNCAP recomandă managerilor de flote să se orienteze către achiziția de vehicule care se încadrează cel puțin în clasa Silver.

Dintre cele 14 modele testate de EuroNCAP, trei au primit certificarea Gold. Este vorba de Ford Transit, Mercedes-Benz Vito și VW Transporter, fiecare dispunând de cele mai avansate sisteme de asistare a conducerii și de evitare a accidentelor din industrie. Vorbim de frânare autonomă în situații de urgență, asistent de bandă, tempomat adaptiv și monitorizarea stării de alertă a șoferului, printre altele.

Ford Transit Custom, Mercedes-Benz Sprinter, Opel Vivaro, Peugeot Expert și VW Crafter au primit certificarea Silver. De asemenea, alte șase modele – Citroën Jumper and the Jumpy, FIAT Ducato, Iveco Daily, Peugeot Boxer și Toyota PROACE s-au încadrat în nivelul Bronze. Nu același lucrur se poate spune despre Fiat Talento, Opel Movano, Nissan NV400, Renault Master și Renault Trafic, care nu sunt recomandate de EuroNCAP din cauza lipsei sistemelor de asistență.

EuroNCAP a mai subliniat și diferențele între aceleași mașini vândute pe piețe diferite și chiar mașini vândute pe aceeași piață, dar sub sigle diferite. Astfel, sistemul de asistență la frânarea de urgență este opțional pe Renault Master, dar nu este disponibil pe Nissan NV400, o mașinăîn esență identică.

Organismul european care testează siguranța mașinilor se află într-un proces de revizuire a procedurilor de testare, despre care spune că reprezintă „cea mai mare schimbare din ultimul deceniu”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: EuroNCAP



Comentarii
Inchide