Europa avertizează SUA că tariful comercial de 25% aplicate maşinilor europene ar putea dăuna industriei auto americane

Autor: ProMotor 25 ian. 2019 Știri auto
Europa avertizează SUA că tariful comercial de 25% aplicate maşinilor europene ar putea dăuna industriei auto americane

Uniunea Europeană a avertizat Statele Unite că inpunerea unor tarife comerciale mai mari modelelor şi componentelor produse de firmele europene ar putea dăuna industriei auto americane.

Într-un raport de 10 pagini, autorităţile europene transmit SUA că tarifele mai mari sunt nejustificate.

În 2018, Departamentul american de Comerţ a deschis o investigaţiei la cererea preşedintelui Donald Trump, în urma criticilor repetate ale acestuia privind surplusul comerciale pe care UE îl are în relaţia cu SUA, precum şi tarifele de import mai ridicate. UE practică un tarif de 10% pentru modelele fabricate în SUA, spre deosebire de americani, unde valoarea aceastuia este de 2,5% pentru modelele UE.

Trump a declarat săptămâna trecută că investigaţia autorităţilor americane se apropie de final şi a sugerat că în curând se vor lua măsuri, ameninţând cu un tarif comercial de 20% pentru maşinile fabricate în UE.

UE a înregistrat exporturi auto de 37,4 miliarde de euro în SUA, iar importurile de maşini americane au fost de doar 6,2 miliarde.

În raportul său, UE a argumentat că producătorii europeni fabrică aproape 2,9 milioane de maşini anual în SUA, având peste 120.000 de angajaţi. Numărul job-urilor asociate industriei europene auto din SUA, precum dealerii auto şi magazinele de piese, duc numărul de angajaţi americani susţinuţi de industria auto europeană la 420.000 de persoane.

Totodată, raportul susţine că importurile de maşinie europene nu au crescut semnificativ în ultimii ani, crescând în ritmul pieţei, iar constructorii americani nu ar putea acoperii singuri cererea de maşini de pe piaţa americană.

O eventuală impunere a unui tarif de 25% pentru modelele europene ar aveam un impact negativ de 13-14 miliarde de dolari pentru PIB-ul american.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide