Examenul auto: De ce nu are voie examinatorul să te păcălească să încalci regulile de circulație

Autor: George Cristea 01 dec. 2020 Știri auto

În timpul probei practice pentru permis, examinatorul nu are voie să-l pună pe candidat să efectueze manevre prin care ar încălca regulile de circulație. Iată de ce nu are voie examinatorul să te păcălească.

Intră în Galeria FOTO

Pentru cei care au obținut permisul de conducere în anii ’90, este destul de familiară practica polițiștilor de a-i încurca pe candidații care susțineau proba practică la examenul de permis. De la întoarceri pe linia continuă la opriri în zone interzise, cursanții au auzit toate indicațiile greșite. O încredere prea mare în autoritatea polițistului și aceste indicații te puteau costa examenul.

Exista o singură excepție, iar aceasta era învățată în școala de șoferi la fel ca semnalizarea la plecarea de pe loc. Indicația greșită a polițistului putea fi urmată doar dacă acesta spunea cuvintele magice „cu permisiunea mea”.

În prezent, aceste practici au devenit istorie, regulamentele în vigoare interzicându-le în mod explicit. Astfel, în timpul probei practice pentru obținerea permisului auto, examinatorul n-are voie să-i spună candidatului să facă vreo manevră prin care s-ar încălca regulile de circulație.

De ce nu are voie examinatorul să te păcălească în timpul examenului

Această interdicție este prevăzută în Ordinul Ministerului Internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere. Acesta prevede că examinatorul n-are voie să indice candidaților „efectuarea unor manevre care ar încălca regulile de circulație sau semnalizarea rutieră”.

Alte obligații pe care le au examinatorii sunt să informeze clar și din timp traseul pe care trebuie să-l parcurgă candidații, să fie obiectivi la evaluarea acestora și să se comporte civilizat.

Practicile ciudate la examenul auto nu s-au oprit însă în 2010, ci doar au evoluat. Printre cele mai ciudate prevederi care reglementează examenul de permis în România este și cea pentru fotografierea candidaților. Acest lucru nu se face o dată, ci chiar de trei ori, în timpul examenului teoretic. În plus, întreaga probă a examenului practic este filmată. Ca să nu existe vorbe mai târziu.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide