Experții APIA estimează că la final de 2022 ponderea mașinilor diesel va fi de 10%

Autor: Mihai Morcovescu 04 mai 2022 Știri auto
Experții APIA estimează că la final de 2022 ponderea mașinilor diesel va fi de 10%

Potrivit experților Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), ponderea mașinilor diesel în România va continua să scadă.

Aceștia spun că, în urmă cu opt ani, modelele alimentate cu motorină dețineau cam jumătate din piața mașinilor noi. Ponderea acestora a început să scadă, în prezent fiind de 15%, iar până la sfârșitul anului curent va ajunge la 10%.

Până în 2030 nu vor mai exista mașini diesel

Numărul de mașini echipate cu motoare diesel a scăzut foarte mult în ultimii ani, iar această tendință se înregistrează și în 2022. Specialiștii APIA estimează că acestea nu se vor mai regăsi în viitor în oferta nici unui producător și importator de automobile, inclusiv din România.

„Estimarea noastră este că în 2030, chiar și în România, vom căuta cu lupa la vânzare o mașină diesel nouă. Să sperăm că o să mai fie câteva pentru cei care iubesc diesel-ul. Dar, probabil că acestea nu vor mai exista. Această evoluție nu ține de piața noastră, ci de cea europeană”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA, cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanții mass-media.

„Dacă vă veți uita peste datele APIA din ultimii doi ani veți vedea cum dieselul a scăzut dramatic. Iar statistica este făcută pe baza pieței. În nume personal, nu ca președinte APIA, estimez că anul acesta vom ajunge la o piață diesel de maximum 10%”, a mai adăugat Vardie.

Acesta a mai precizat că, în 2014, dieselul deținea 54% din piața de mașini noi în România. La acel moment se credea că automobilele echipate cu motoare alimentate cu motorină vor avea un viitor. Celebrul scandal „Dieselgate” a marcat începutul sfârșitului. La sfârșitul anului trecut, ponderea acestora scăzuse la 19%.

O altă cauză a declinului dieselului o reprezintă electromobilitatea. Dan Vardie spune că România a pornit accelerat pe acest drum și vine cu o estimare personală. El spune că, în 2022, vor fi comercializate în jur de 10.000 de mașini electrice noi. Spre comparație, în 2021, au fost vândute 6.000. „Având aceste cifre, România nu stă deloc rău în Europa la capitolul mașini electrice”, a punctat șeful Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide