În cât timp expiră punctele de penalizare date de Poliția Rutieră în 2021?

Autor: ProMotor 29 mart. 2021 Știri auto

Și în 2021, unul dintre cele mai căutate subiecte pe internet este: când expiră punctele de penalizare date de polițiștii rutieri?

Din nefericire pentru cei care au fost trași pe dreapta și au primit amendă, Codul Rutier este destul de clar în privința abaterilor. Acesta prevede că la acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Puncte sunt anulate la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

În cât timp se șterg punctele de penalizare?

1. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

a. pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;

b. pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

2. În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai savârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o noua fapta, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

3. În cazurile prevăzute la alin. 1 și 2 hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunica titularului în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.

4. Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

5. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.

Amenzile rămân neschimbate în 2021

Acest lucru se întâmplă după ce Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, plafonarea punctului-amendă la suma de 145 de lei. Ultima creștere a sa a avut loc în anul 2017, atunci când a ajuns de la 125 la 145 de lei. Clasele de sancțiuni în 2021 sunt:

-clasa I: 2-3 puncte-amendă;
-clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;
-clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
-clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă;
-clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide