Explozia unei mașini într-o stație de alimentare GNC a făcut două victime

Autor: Robert Pindic 22 mai 2023 Știri auto

În dimineața zilei de duminică, 21 mai, un autoturism a explodat într-o stație de alimentare cu Gaz Natural Comprimat din localitatea Pantelimon. Accidentul a produs două victime, dintre care una a decedat.

În timp ce își alimenta mașina, o butelie de GNC din portbagajul acesteia a explodat, lăsând în urma ei un nor de praf și fum, cât și două victime. Angajatul de 26 de ani a decedat în urma accidentului, pe când șoferul de 42 de ani a fost transportat cu răni la Spitalul de Urgență Floreasca.

„În cursul dimineții de astăzi, în jurul orei 05,35, am fost solicitați să intervenim la o stație CNG din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, unde a avut loc o explozie la un autoturism aflat în stație, explozie neurmată de incendiu’”, a transmis ISUBIF, citează Agerpress.

Instalația de GNC a automobilului ar fi fost defectă

Gazul Natural Comprimat (GNC) este o alternativă pentru GPL, găsindu-se de sine stătător în zăcăminte naturale. Acesta este gazul metan folosit pentru centralele termice sau la aragaz. Însă GNC are o presiune de 210-250 bar. Prin urmare, instalațiile pentru gaz natural comprimat trebuie să reziste la condiții mult mai aspre comparativ cu GPL, unde componentele sunt supuse unei presiuni de doar 27 bar. De aici se deduce și costul, care este ușor mai ridicat pentru GNC, comparativ cu instalațiile GPL.

Însă, Specialiștii Asociației Gazului Natural pentru Vehicule transmit că pe teritoriul României există peste 3.000 de autoturisme echipate cu astfel de instalații. Aceștia adaugă faptul că legislația pentru instalațiile GNC este foarte permisivă, iar mașinile care folosesc un astfel de carburant nu sunt verificate îndeajuns, relatează ProTV.

Din aceeași sursă aflăm că există speculații în legătura cu integritatea sistemului GNC instalat pe mașina în cauză. Dumitru Becșenescu, președintele Asociației Gazului Natural pentru Vehicule, a declarat că există ipoteza unei instalații învechite de gaz natural comprimat, care nu ar fi fost instalată necorespunzător, într-un service neautorizat. Acesta nu exclude posibilitatea lipsei efectuării ITP-ului, spunând că este probabil ca butelia de GNC să fi avut o vechime mai mare de 20 de ani, iar montarea acesteia ar fi fost interzisă.

În urma accidentului, stația de alimentare cu gaze a fost oprită, iar traficul în zonă a fost restricționat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: agerpress.ro


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide