Familiile numeroase își vor putea cumpăra o mașină cu bani de la stat

Autor: George Cristea 25 sept. 2020 Știri auto
Familiile numeroase își vor putea cumpăra o mașină cu bani de la stat

Familiile numeroase își vor putea cumpăra mașină cu bani de la stat, potrivit unui proiect legislativ adoptat tacit de senatori. Pentru a se putea aplica, proiectul are nevoie și de votul deputaților, precum și de promulgare din partea președintelui Iohannis.

Ideea de a sprijini familiile cu mai mulți copii pentru achiziționarea de bunuri, printre care și mașini, nu este nouă. La început de an, mai mulți senatori UDMR a propus programul „Un autoturism pentru fiecare familie”, prin care familiile numeroase să poată cumpăra cu ajutor de la stat o mașină având minim șapte locuri. Inițiativa a fost respinsă, dar a revenit într-o formă extinsă sub forma unei propuneri semnate atât de senatori PNL, cât și PSD.

Potrivit noii propuneri legislative deja adoptate tacit de Senat, familiile numeroase și monoparentale cu mai mulți copii vor putea avea parte de beneficii economice, sociale sau culturale, garantându-se astfel egalitatea în societate a acestora privind accesul la bunuri și servicii publice și private. De această dată, proiectul prevede facilități pentru achiziționarea unor mașini cu mai mult de cinci locuri, dar și alte bunuri și servicii.

Potrivit propunerii legislative, măsurile de sprijin s-ar putea acorda în baza unui card public de beneficii obținut de către părinți, după eliberarea unui certificat pentru familie numeroasă. Ambele documente se vor elibera de către primăria din localitatea de domiciliu sau de reședință a cel puțin unuia dintre părinți.

Ce beneficii vor avea familiile numeroase potrivit noii legi?

Printre beneficiile acordate în cadrul cardului public se numără subvenții pentru achiziționarea de bunuri servicii publice, cum sunt cele de transport și parcare, cărți și materiale didactice, bilete la instituții de cultură, sport și agrement, tabere și asistență medicală în stațiuni, dar și terenuri în mediul rural pentru construirea unei locuințe.

Pe lângă acest card public de beneficii, firmele private vor putea acorda și ele acestor familii un card privat de beneficii care să includă reduceri sau gratuități, în baza unor parteneriate încheiate între partenerii privați și autoritățile publice locale sau centrale.

Este vorba de tichete de reducere la cumpărarea unei mașini de familie cu mai mult de cinci locuri, servicii medicale private, medicamente, transport și chiar reduceri la cumpărarea unei locuințe sau la plata chiriilor.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește angajarea membrilor familiilor numeroase, contractele colective de muncă sau contractele individuale de muncă pot include măsuri de sprijin precum mobilitatea geografică, relocare, modificări ale condițiilor de lucru, programului și încetarea contractului de muncă.

Ca noutate a acestei propuneri legislative, familia numeroasă nu mai este doar aceea în care părinții sunt căsătoriți și locuiesc împreună. Potrivit proiectului, familie numeroasă este considerată și cea în care părinții locuiesc împreună fără a fi căsătoriți și au trei copii recunoscuți de ambii părinți, chiar dacă provin din relații anterioare. De asemenea, familie numeroasă este considerată și familia monoparentală cu cel puțin doi copii.

Pentru a putea beneficia de beneficii, părinții trebuie să aibă un loc de muncă, iar copiii să aibă până în 18 ani, să frecventeze cursurile unei unități de învățământ și să nu aibă absențe (motivate sau nemotivate) care să depășească 50% din numărul orelor de curs.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide