Filtrul de polen. De ce este important şi când se schimbă

Autor: Marius Vișan 29 mai 2019 Știri auto
Filtrul de polen. De ce este important şi când se schimbă

Filtrul de polen este unul din consumabilele pe care trebuie să le schimbaţi periodic la maşină. Dacă ţineţi ca aerul pe care îl respiraţi să fie cât mai curat va trebui să acordaţi o mare importanţă schimbării filtrului de habitaclu, cunoscut şi sub denumirea de filtru de polen.

Filtrul de polen are rolul de a împiedica pătrunderea în habitaclul maşinii a prafului şi de a menţine aerul curat. Majoritatea maşinilor moderne au cel puţin un filtru de polen. El filtreaza şi reţine tot ce intră pe la gurile aerotermei poziţionate pe lângă parbriz şi ştergătoare. 

Un filtru de polen încărcat cu reziduri şi cu particule de praf produce un miros neplăcut în maşina, iar în unele cazuri poate duce chiar la formarea mucegaiului şi pătrunderea bacteriilor în habitaclu.

Filtrele de polen pot fi de două feluri

În cazul în care filtrul de polen este mult prea uzat, acest lucru influentează performanţele sistemului de climatizare, ducând la aburirea geamulurilor şi parbrizului.

Se recomandă ca schimbarea filtrului de polen să fie făcută la 15.000 km parcurşi, sau o data pe an. Cei mai mulţi şoferi îşi schimbă filtrul de polen atunci când schimbă şi uleiul maşinii. 

Filtrele poti fi simple sau cu carbon activ. Cele simple sunt doar niste straturi succesive de obicei din hârtie, iar cele cu carbon activ au printre acele straturi şi bucăţi de carbon activ care ajută la filtrarea eficientă a aerului şi reţinerea mirosurilor şi a fumului.

Cât de important este filtrul de aer al habitaclului

Conform unor studii făcute anul trecut, 28.000 de români mor din cauza anumitor probleme cauzate de aerul poluat cum ar fi bronşitele, astmul sau bolile cardiovascule, iar aproximativ un milion de români suferă de afecţiuni respiratorii.

Bucureştiul este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor care provin de la emisiile poluante generate de industrie şi trafic depăşeşte, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislaţie.

În acest caz, filtrul de polen poate fi singura barieră dintre pasagerii din maşini şi aerul foarte poluat din marile oraşe ale României. 

Cei care vor să-şi schimbe singuri filtrul de polen au la dispozoţie un tutorial. Materialul video se adresează celor care deţin un model Volkswagen.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide