Firmele de asigurări, luate în vizor de Consiliul Concurenţei

Autor: Cristian Agatie 30 sept. 2019 Știri auto
Firmele de asigurări, luate în vizor de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a extins investigaţiile către firmele de asigurări, după ce au inceput analiza service-urilor, în privinţa cărora consiliul suspectează anumite înţelegeri în privinţa preţurilor pentru reparaţii, a declarat sâmbătă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, la Antena 3.

„Noi suspectăm şi anumite înţelegeri ilegale între service-uri, pe astea le investigăm. Dacă suspiciunea noastră se confirmă… Noi avem o investigaţie mare care s-a tot extins, cuprinde şi firmele de asigurări. A pornit de la service-uri şi acum am introdus şi firmele de asigurări. Idiferent dacă se vor confirma sau nu suspiciunile noastre, şi vom da amenzi dacă se va încălca legea, oricum mecanismul ăsta nu-i foarte deştept în care eu, firmă de asigurare trebuie să plătesc oricât mi se cere”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În privinţa modificărilor legislative în ceea ce priveşte RCA-ul, Bogdan Chiriţoiu susţine implementarea modificărilor legislaţiei UE, însă va veni şi cu altele proprii care vor avea un impact mai vizibil asupra tarifelor.

„Sunt două abordări posibile. Clar că trebuie să facem nişte modificări pentru că sunt cerute de legislaţia europeană. Tariful de referinţă nu poate fi obligatoriu, că aşa îi spune numele, e o referinţă, nu e o obligaţie. În al doilea rând vor dispărea plafonarea cheltuilor administrative la un anumit procent. Astea sunt lucruri pe care le cere legislaţia europeană. Faţă de astea noi am spus, dacă tot modificăm legislaţia, haideţi să rezolvăm şi alte probleme. Pentru că astea nu sunt neapărat lucruri care vor avea un impact atât de mare asupra pieţei”, a spus acesta.

Acesta a explicat că piaţa este impactată în acest moment de neplafonarea cheltuielilor plătite de firmele de asigurări către service-uri.

„Ce cred că are un impact asupra tarifelor în momentul de faţă e situaţia în care nu sunt plafonate cheltuielile, despăgubirile, serviciile plătite de către service-uri. Dacă există o anumită presiune ca preţul RCA-ului să nu crească, nu există nicio presiune să nu crească preţul la reparaţii. Şi aici cred că este un viciu al legislaţiei actuale. Putem să spunem, modificăm acuma numai ce vrea Uniunea Europeană, modificăm ce ne impune ea, şi restul vedem mai încolo, sau dacă tot umblăm la cadrul legal e o oportunitate să rezolvăm şi alte probleme, poliţa pe o lună”, a explicat Chiriţoiu.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide