Foliile auto: modificarea des căutată poate aduce amenzi de până la 2.900 de lei

Autor: Robert Pindic 17 mai 2023 Știri auto

Posesorii de autovehicule se îndreaptă deseori către modificarea mașinilor pe care le dețin, fie că aceste adiții au rolul de a crește performanța, sau sunt pur estetice. Una dintre acestea, și posibil printre cele mai vizate, este aplicarea foliilor pe geamurile mașinii.

Deși foliile sunt des întâlnite pe geamurile mașinilor, aplicarea lor nu este scutită de prevederile legale. Cei ce se înclină spre instalarea acestora trebuie să fie informați în legătură cu reglementările impuse de RAR pentru a se asigura că respectă legislația, ferindu-se de amenzile usturătoare ce pot ajunge până la 2.900 de lei.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe Facebook un videoclip în acest sens, în care un agent de poliție explică regulile pentru aplicarea foliilor auto. Acesta confirmă posibilitatea instalării foliilor, dar cu anumite condiții.

În primul rând, așa cum este specificat și în „Ghidul de cerințe tehnice privind instalarea pe autovehiculele rutiere a foliilor pentru geamurile de securitate” oferit de RAR, „pentru geamurile, altele decât parbrizul, aflate în câmpul de vizibilitate către înainte al șoferului (…), transmitanța normală a luminii pentru asamblul format din geamul inițial și folia aplicată nu trebuie să fie mai mică de 70%”. Însă, această regulă nu se aplică și pentru geamurile laterale din spate și pentru lunetă, deoarece pentru autoturismele dotate cu „oglinzi retrovizoare exterioare (stânga și dreapta) (…), transmitanța luminii pentru asamblul format poate fi mai mică de 70%.”

Unde se pot aplica foliile auto pe geamurile mașinii

Agentul de poliție explică în continuare necesitatea aplicării foliilor doar de către atelierele autorizate RAR, deoarece acestea sunt singurele care pot emite documentele ce atestă omologarea. Prin urmare, pentru a face dovada aplicării corecte a foliilor pe geamurile mașinii, șoferii vor avea nevoie de o declarație de conformitate, alături de un certificat de garanție.

Aplicarea foliilor pe parbrizul mașinii este strict interzisă, așa cum specifică atât polițistul, cât și ghidul oferit de RAR: „Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoare transmitanței luminii pe parbrizul autovehiculelor”. Agentul de poliție motivează această reglementare spunând că în prezent nu există folii certificate pentru a fi aplicate pe parbriz.

Prin urmare, posesorii de autovehicule rutiere trebuie să fie precauți în ceea ce privește instalarea corectă a foliilor. În cazul nerespectării acestor obligații, șoferii pot fi sancționați cu amenzi de până la 2.900 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: element.envato.com


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide