Ford lansează un abonament pentru utilizarea funcției de conducere semi-autonomă

Autor: Bogdan Bârliga 17 apr. 2023 Știri auto

Ford lansează pe piața din Marea Britanie un abonament pentru utilizarea funcției de conducere semi-autonomă și într-o primă fază oferta este disponibilă pentru modelul electric Mustang Mach-E. Șoferii dispuși să plătească pentru această funcție pot să o folosească doar pe anumite sectoare de drum.

Funcția de conducere semi-autonomă disponibilă la abonament poate fi accesată prin intermediul sistemului BlueCruise și are un cost lunar de aproximativ 20 de euro. Funcția este deja disponibilă în America de Nord și oferă posibilitatea de a conduce autoturismul fără a ține mâinile pe volan.

În termeni tehnici BlueCruise are caracteristici specifice unui sistem de conducere autonomă de nivel 2 și este bazat pe capacitățile sistemului Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC).

Abonament pentru utilizarea funcțiilor disponibile în autoturisme

Compania americană a decis să ofere posesorilor de modele Ford Mustang Mach-E cu an de fabricație 2023 posibilitatea de a contracta un abonament pentru utilizarea funcției de conducere semi-autonomă. Oferta este valabilă deocamdată doar pentru Marea Britanie și această funcție poate fi utilizată pe o rețea rutieră cu o lungime de 3.700 de kilometri. Este primul sistem de acest fel aprobat în Europa și funcție BlueCruise poate fi folosită pe autostrăzile cartografiate din Anglia, Scoția și Țara Galilor.

BlueCruise se bazează pe capacitățile sistemului Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) de la Ford prin care autoturismul poate rula în siguranță în condiții de trafic intens în limitele legale de viteză. Sistemul monitorizează marcajele rutiere, semnele de viteză și evoluția condițiilor de trafic pentru a controla direcția, accelerarea, frânarea și poziționarea benzii, precum și pentru a menține distanțe sigure și consistente față de vehiculele din față – până la oprirea completă a ambuteiajelor. Șoferul poate lua mâinile de pe volan, dar șoferul trebuie să monitorizeze condițiile de trafic. La bord a fost montată o cameră de monitorizare prin care se analizează mai mulți parametri și dacă sistemul sesizează o lipsă de concentrare a șoferului (spre exemplu dacă acesta a adormit) va opri automat mașina.

Ford a anunțat că sistemul BlueCruise urmează să fie activat și în alte țări europene, atunci când condițiile de reglementare o vor permite și compania americană intenționează să implementeze acest sistem și pe alte vehicule.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Ford


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide