Ford Pro Electric SuperVan Concept: 2.000 CP și 0-100 km/h în mai puțin de 2 secunde! (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 24 iun. 2022 Știri auto

Producătorul american de automobile Ford a adus la Goodwood Festival of Speed conceptul de performanță Pro Electric SuperVan. După cum sugerează și denumirea, este vorba despre un vehicul echipat cu patru motoare electrice care livrează 2.000 CP. Cu aceste resurse, sprintul 0-100 km/h este realizat în mai puțin de 2 secunde!

Ford Pro Electric SuperVan oferă putere cât 19 Transit-uri de serie

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Americanii au înființat seria Super Van în 1971, când au luat motorul de pe modelul GT40 câștigător la LeMans și l-au montat pe un Transit Mk1. Acesta a fost urmat în 1984 de SuperVan 2, care era un Transit Mk2 cu caroserie din fibră de sticlă. Piesa de rezistență era motorul V8 Cosworth de 590 CP preluat de pe modelul C100.

Unsprezece ani mai târziu a apărut cel de-al treilea SuperVan. Acesta era bazat pe un Transit Mk3 și folosea un motor Cosworth HB de 650 CP. Unitatea era preluată de pe monoposturile de Formula 1 din acea perioadă.

Tradiția Ford SuperVan continuă, iată, după 32 de ani. De această dată avem de-a face cu un concept complet electric. Botezat Pro Electric SuperVan, vehiculul a fost construit de inginerii de la Ford Performance. Aceștia au colaborat cu specialiștii în curse și raliuri electrificate de la Stard Motorsport din Austria.

Conceptul este propulsat de patru motoare electrice, care dezvoltă împreună 2.000 CP, echivalentul a 19 Transit-uri de serie. Acestea sunt alimentate de o baterie de 50 kWh răcită cu lichid, care poate fi încărcată complet la o stație de putere mare în circa 45 de minute. Sprintul 0-100 km/h se realizează în mai puțin de 2 secunde, fiind cel mai rapid SuperVan produs vreodată!

Noul SuperVan a debutat la Goodwood Festival of Speed

Designul exterior a fost creat de echipa Ford Design din Köln. Privit din față ori din lateral, conceptul Pro Electric SuperVan seamănă cu versiunea de serie E-Transit Custom. Aceasta a primit o serie de elemente aerodinamice precum splitter-ul frontal, pragurile laterale profilate și oglinzile subțiri de tip „racing”.

La spate se disting eleronul supradimensionat montat pe acoperiș și difuzorul uriaș. De altfel, privit din spate, noul SuperVan te trimite cu gândul modelul Ford pentru Le Mans.

La interior, noul Ford Pro Electric SuperVan a primit un „roll-cage”, scaune de curse, volan din piele Alcantara și un instrumentar de bord digital. De asemenea, ecranul tactil montat  central este același cu cel care se găsește și pe electricul Mustang Mach-E. Mașina este echipată și cu funcție de frânare regenerativă în trei trepte și cu butonul E-Boost, care permite creșterea puterii și a cuplului pentru o scurtă perioadă de timp.

Totodată, șoferul are la dispoziție cinci moduri de condus: Road, Track, Drag, Drift și Rally. În plus, conceptul cu emisii zero al celor de la Ford dispune și de un mod de rulare special. Denumit Tyre Cleaning Mode, acesta poate frâna complet o punte, în timp ce antrenează roțile celeilalte punți. Scopul este acela de încălzi rapid anvelopele.

Pe traseul de la Goodwood, super-conceptul electric Ford va fi pilotat de Romain Dumas. Acesta este  un pilot experimentat în mașinile de curse electrice, având la activ câteva recorduri mondiale, inclusiv pe legendarul cicuit Nürburgring-Nordschleife, unde a câștigat patru ediții ale cursei de 24 de ore.

Sursa: Ford

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ford


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide