FOTO. Cine vrea să producă blindate 4×4 la Moreni. Negocieri cu Ministrul Apărării

Autor: Daniel Samoilă 13 nov. 2021 Știri auto

Ministrul Apărării Naționale a anunțat startul licitațiilor pentru fabricarea unor blindate 4×4, care ar urma să fie produse la Automecanica Moreni. Pentru realizarea mașinilor se vor „duela” firme din Franța și America.

Primul „pretendent” este o companie din Franța – Arquus, parte a Renault Trucks şi membră în grupul Volvo. Aceștia vor să participe la licitația internațională a Ministrului Apărării cu modelul blindat 4×4 Sherpa.

Intră în Galeria FOTO

Sherpa Light 4×4 a fost prezentat în România de Arquus și este disponibil în mai multe configurații. Printre caracteristicile mașinii de luptă se numără: dotarea vehiculului cu o mitralieră de 12,7 mm, aruncător de grenade de 40 mm sau lansator de rachete antitanc sau antiaeriene cu bătaie mică.

Modelul Sherpa – Foto traficmedia.ro

Ministrul Apărării dă startul licitațiilor pentru blindate 4×4

Alți „pretendenți” sunt americanii de la Oshkosh Defence, scrie Adevărul.ro. Și ei vor să producă blindate pentru Armata Română. Potrivit sursei menționate, reprezentanții companiei au fost deja la Moreni și au cerut un audit pentru a vedea puterea de producție a fabricii. Ei ar fi favoriți să câștige licitația.

VIDEO

Nevoia unui constructor străin este necesară pentru a produce blindate. Automecanica de la Moreni a supraviețuit în ultimii cinci ani doar cu ajutorul MApN, prin contracte de mentenanţă a blindatelor şi a şenilatelor.

În România vor veni nu mai puțin de 130 de blindate Oshkosh JLTV, în valoare de 227 milioane lei, iar mașinile de luptă vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale.

Aceste blindate sosesc în România ca urmare a unui parteneriat cu Departamentul american al Apărării, care va trimite blindate unor aliați NATO precum România, Lituania, Macedonia de Nord şi Slovenia.

„Armata vrea transportoare blindate uşoare. Pe francezi îi aşteptăm, dar s-au mişcat doar declarativ. Americanii au făcut auditul, au venit la frabrică. Noi suntem în negocieri cu americani. Deocamdată francezii au avut doar o intenţie. Cei mai avansaţi în această chestiune sunt americanii, tot ei cred că vor fi şi câştigătorii.

Noi vom fi deschişi la negocieri la toată lumea. Am mai păţit-o o dată: am negociat cu nemţii şi au câştigat americanii”, a declarat Constantin Bucuroiu, lider de sindicat de la Automecanica Moreni, pentru Adevărul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Automecanica Moreni



Comentarii
Inchide