Geely și un grup petrolier ar putea prelua acțiuni la divizia Renault din care face parte și Dacia

Autor: Mihai Morcovescu 31 aug. 2022 Știri auto
Geely și un grup petrolier ar putea prelua acțiuni la divizia Renault din care face parte și Dacia

Gigantul chinez Geely și un grup petrolier negociază preluarea unui pachet de acțiuni la divizia de motoare Renault din care va face parte și Automobile Dacia. Reprezentanții grupului francez au anunțat în urmă cu mai bine de trei luni că doresc să separe activitatea companiei în două entități.

Este vorba despre o divizie dedicată motoarelor electrice și una dedicată motoarelor termice. Numai că Nissan, partenerul de alianță al celor de la Renault, nu intenționează să dețină vreo participație la unitatea de motoare cu ardere internă.

Renault va rămâne doar cu 40% dintre acțiuni

Renault urmează să dezvăluie în această toamnă planurile pentru divizarea activităților companiei. Una dintre unități va fi dedicată vehiculelor electrice și va avea sediul în Franța. Cea de-a doua entitate va avea sediul în străinătate și va fi dedicată activităților în domeniul motoarelor şi transmisiilor termice şi hibride.

Aceasta din urmă va reuni uzinele mecanice și centrele de inginerie din afara țării. Este vorba despre cele din Spania, Portugalia, Turcia, România, Brazilia, Chile și Argentina. De asemenea, această divizie va include și funcțiile-suport legate de aceste activități.

Din rațiuni financiare  șeful Renault, Luca de Meo, anunță o posibilă vânzare a unei părți din acțiunile diviziei de motoare termice. Renault intenționează să rămână acționarul majoritar al diviziei sale de electricitate „Ampère”. Aceasta va angaja în jur de 10.000 de oameni. De asemenea, ar putea fi listată la bursă în a doua jumătate a anului viitor.

În schimb, francezii vor păstra doar un pachet minoritar în afacerea sa cu motoare termice „Horse”. Aceasta va avea o forță de muncă de dimensiuni similare, însă va rămâne un acționar de referință cu influență semnificativă în respectiva unitate.

Conform unor insideri, Renault ar fi găsit deja două companii interesate să preia acțiuni la această divizie. Francezii ar rămâne cu 40% din acțiunile unității de motoare cu combustie internă. Chinezii de la Geely ar urma să preia o participație tot de 40%.

Restul de 20% dintre acțiuni vor fi preluate de o companie petrolieră. Numele acesteia nu a fost deocamdată dezvăluit. Planul nu este, însă, finalizat, și ar exista și alte piste pentru posibili parteneri.

Sursa: Automotive News

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide