GreenNCAP analizează primele modele hibride plug-in. Cât de ecologice sunt acestea

Autor: George Cristea 26 feb. 2021 Știri auto

În ultima rundă de teste, organismul european GreenNCAP analizează primele modele hibride plug-in de la înființarea sa. Cât de ecologice sunt acestea vedem din ultimul raport GreenNCAP.

Intră în Galeria FOTO

Mașinile hibride cu încărcare la priză (PHEV) sunt văzute fie soluția perfectă, un compromis bun între mașinile electrice și cele clasice, fie un dezastru scump, cu mult mai poluante decât cele cu motoare termice echivalente. Cei de la GreenNCAP au testat mai multe modele de mașini hibride cu alimentare la priză pentru a vedea care dintre aceste două tabere are dreptate. Rezultatul a fost unul surprinzător.

Rezultatul testului este concludent, dar nu tranșează clar disputa. Concluziile sunt că „nu toate mașinile plug-in hybrid sunt egale”, sau cel puțin nu toate oferă beneficii în ceea ce privește protecția mediului. Cele trei modele hibride plug-in alese pentru această comparație au fost Kia Niro, Mitsubishi Outlander și Toyota Prius. Alături de ele, GreenNCAP au mai testat un model alimentat cu hidrogen (Hyundai NEXO), unul electric (Volkswagen ID.3) și 19 modele cu motoare termice.

GreenNCAP analizează primele modele hibride plug-in. Promisiuni neonorate?

Dintre cele trei modele hibride cu încărcare la priză testate, Toyota Prius a reușit să impresioneze, fiind răsplătită cu patru stele GreenNCAP. Este un calificativ depășit doar de modelele electrice și de cele alimentate pe hidrogen. Kia Niro primește 3,5 stele, în schimb, Mitsubishi Outlander a fost evaluat cu numai două stele GreenNCAP. Este un rezultat mai slab chiar și decât al unor mașini alimentate cu benzină sau motorină.

Pe alte fronturi, bătălia a fost tranșată, cum spuneam, de vehiculele electrice și cele pe hidrogen. Atât Volkswagen ID.3, cât și Hyundai NEXO au primit calificativul maxim. Cum era de așteptat, Toyota Yaris, un model full-hybrid clasic, a obținut 3,5 stele. Surpriza mare a fost generată de Skoda Octavia Combi 2.0 TDI și Volkswagen Golf 1.5 TSI, ambele reușind să obțină același calificativ ca și Yaris. Sunt cele mai bune rezultate obținute de mașini cu motoare termice de până acum.

Audi A3     3 stele Mercedes-Benz Clasa A stele
BMW Seria 1 stele MINI Cooper stele
BMW X1     2 stele Mitsubishi Outlander     2 stele
Citroën C3     3 stele Opel Corsa stele
Dacia Sandero stele SEAT Leon     3 stele
FIAT Panda stele Skoda Fabia     3 stele
Ford Kuga stele Skoda Octavia stele
Honda Civic stele Toyota Prius     4 stele
Hyundai NEXO     5 stele Toyota Yaris stele
Hyundai Tucson stele Volvo XC60     2 stele
Kia Niro stele VW Golf stele
Land Rover Discovery Sport stele VW ID.3     5 stele
Mazda CX-30 stele

Dacia Sandero primește 2,5 stele, la fel ca Dacia Duster

Din tabel observăm că modelul Dacia Sandero a fost, de asemenea, evaluat în această rundă de testare. Sandero a fost recompensat cu 2,5 stele, la fel ca și Dacia Duster într-o rundă anterioară. Modelul de la Mioveni a fost analizat în versiunea de bază a generației anterioare, cu motorul pe benzină SCe 75. Nu ne dăm seama care ar fi relevanța unui astfel de test, având în vedere că nici motorul nici modelul nu mai sunt disponibile la comercializare.

Dacia Sandero a primit 4,0 puncte din 10 pentru indicele de calitate a aerului (Clean Air Index), 5,7 puncte din 10 pentru indicele eficienței energetice (Energy Efficiency Index) și 4,9 puncte din 10 pentru indicele emisiilor cu efect de seră (Greenhouse Gas Index). GreenNCAP notează că metoda de tratare a gazelor de ardere este simplistă, cu un catalizator pe trei căi, ceea ce duce la un nivel ridicat al emisiilor, în special la temperaturi scăzute.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide