Guvernul japonez și-a dorit o fuziune Honda-Nissan. De ce nu s-a pus în practică?

Autor: Elena Luchian 18 aug. 2020 Știri auto

Guvernul japonez și-a dorit o fuziune Honda-Nissan. Apropiații premierului nipon Shinzo Abe au încercat să forțeze mutarea la sfârșitul anului trecut.

GALERIE FOTO

Varianta fuziunii a fost înaintată de Financial Times, care a preluat informații publicate de către Japan Times. Consilierii premierului japonez Shinzo Abe au fost cei care au insistat pentru ca o astfel e mutare să aibă loc.

Era momentul perfect pentru a-i aborda pe cei de la Nissan. Fostul șef al Alianței Renault-Nissan era arestat încă din noiembrie 2018. Mai mult, partenerul de alianță al lui Nissan, Renault, negocia o nouă alianță de proporții cu FCA. Opțiunea a fost însă, respinsă însă de guvernul francez, iar FCA a găsit între timp un partener în PSA, formând noul grup auto Stellantis.

Japonezii știau că dacă Alianța se prăbușește, Nissan rămâne în aer.

Oficialii Honda nu au fost însă încântați de propunerea venită de la Tokyo. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea vis-a-vis de legătura dintre Nissan și Renault. Reprezentanții guvernului nu au reușit însă, niciodată să-i aducă față-n față, la masa negocierilor, pe șefii de la Nissan și pe cei de la Honda.

Honda și Nissan au pus la cale strategia pentru anii următori

Constructorul japonez a demarat deja planul de restructurare care se va întinde pe următorii patru ani. Concentrat pe piețele din China, America de Nord și Japonia, Nissan trebuie să reducă producția globală cu 20%. La această oră, Nissan produce 69 de modele livrate către America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia, Australia și Oceania. Numărul acestora însă, trebuie să scadă la 55.

Nissan intenționează să lanseze 12 modele noi în următoarele 18 luni. Primul dintre acestea va fi crossover-ul electric Ariya, dezvăluit luna trecută. Europenii vor primi în curând și o nouă generație Qashqai.

Și Honda și-a configurat strategia pentru anii care urmează. Un nou Civic va fi dezvăluit anul viitor, în versiune hatchback și sedan, iar Accord va primi un facelift. 2022 este anul în care va fi dezvăluită următoarea generație a crossover-ului HR-V.

Zece constructori japonezi auto operează, la această oră. Este vorba despre gigantul Toyota, despre Mazda, Subaru, Suzuki, Honda, Nissan, Mitsubishi, Isuzu, Daihatsu și Mitsuoka.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide