Hoții de catalizatoare fac senzație și în SUA: pot demonta piesa în aproximativ 60 de secunde

Autor: Bogdan Bârliga 19 apr. 2023 Știri auto

Catalizatorul mașinii sau convertorul catalitic este o componentă a sistemului de evacuare și este conceput pentru a reduce emisiile de substanțe nocive. Catalizatoarele sunt căutate de hoți pentru că au o serie de materiale prețioase.

Un catalizator auto standard poate avea în componența sa între 3 și 7 grame de platină pură. Cantitatea variază în funcție de producător și de model. Platina, utilizată în principal pentru motoarele diesel, este unul dintre cele mai valoroase metale, iar paladiul este folosit pentru propulsoarele pe benzină.

La un moment în România furtul catalizatoarelor a atins cote maxime și numai în București erau zeci de reclamații zilnic legate de acest fenomen, iar între timp a ajuns și în America de Nord.

Catalizatoare în valoare de 2 milioane de dolari furate în SUA

Un grup specializat în furtul de catalizatoare auto a provocat daune de peste 2 milioane de dolari în SUA. Cel puțin 471 de autoturisme din New Hampshire și Massachusetts au fost vizate și hoții au sustras catalizatoarele acestor mașini într-un timp record. Autoritățile spun că acest grup a furat convertizoare catalitice atât de repede încât ar putea îndeplini sarcina completă în mai puțin de un minut și că în cel puțin o noapte gruparea a reușit să demonteze 26 de astfel de dispozitive.

Conform informațiilor publicate de Carscoops acest grup era format din șapte persoane. În perioada dintre anul 2022 și momentul redactării acestei știri au fost furate catalizatoare de pe 471 de vehicule conform datelor furnizate de autoritățile din SUA. Gruparea de hoți reușea să obțină săptămânal între 30.000 și 80.000 de dolari.

Hoții acționează în grupuri formate din cel puțin două persoane. O persoană taie efectiv piesa montată pe mașină cu ajutorul unui flex cu acumulator. O altă persoană stă de pază într-o mașină parcată în apropiere, cu motorul pornit pentru o scăpare cât mai rapidă. Piesele cu care realizează aceste furturi sunt la îndemâna oricui (un cric și un polizor unghiular pe baterii). Hoții tind să aleagă mașinile cu garda la sol mai înaltă pentru că le este mai ușor să se strecoare sub ele și să le taie piese. Totodată, aceștia aleg mașinile parcate în zonele mai puțin frecventate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Carscoops, Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide