Idee genială sau scandaloasă? Cum pot furniza vacile combustibil

Autor: Oraan Mărculescu 16 dec. 2013 Știri auto
Idee genială sau scandaloasă? Cum pot furniza vacile combustibil

În lumea oamenilor de ştiinţă care se ocupă de poluare şi, în special, de sursele care duc la efectul de seră, deci la încălzirea accentuată a atmosferei pământului, vacile au un rol important.

Şi asta deoarece în ultimii ani unele studii au arătat că procesul digestiv al bovinelor produce o cantitate mare de gaze poluante, în principal metan. Nu intrăm în detaliile modului de producere al gazelor… O fac, însă, cercetătorii argentinieni de la Universitatea din Buenos Aires.

Argentina este cel mai mare exportator de carne de vacă din lume, deţinând peste 50 de milioane de cornute din cele 1,5 miliarde de vaci crescute în lume. Prin urmare, studiile care au în prim plan vacile sunt foarte avansate în această ţară sud-americană.

Ideea argentinienilor este simplă: o vacă produce zilnic o cantitate de metan estimată între 250 şi 300 de litri – care, dacă ar fi utilizată la o maşină propulsată cu gaz, ar putea asigura o autonomie de 100 km!

Prin urmare, cercetătorii au imaginat un sistem de pompe şi supape, prin care, cel puţin în teorie, s-ar putea extrage metanul din stomacul vacilor, separându-se de dioxidul de carbon şi alte gaze eliminate în proces.

În practică, însă, răspunsul celor din domeniul protecţiei animalelor nu a întârziat să apară, multe voci fiind de părere că o astfel de idee ar duce la torturarea vacilor. În plus, cei din domeniul energetic afirmă că, şi dacă ar putea fi aplicată, această idee este prea puţin eficientă faţă de actualele metode de extragere a gazelor.

Rămâne, însă, de văzut dacă autorităţile nu vor lua în considerare propunerea specialiştilor argentinieni – şi asta deoarece, conform ultimelor studii, emisiile de metan sunt de 23 de ori mai periculoase decât dioxidul de carbon în ce priveşte afectarea stratului de ozon.

Voi ce credeţi:

MERITĂ FOLOSITE VACILE CA SURSĂ DE COMBUSTIBIL ALTERNATIV?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide