Impozitul auto 2021: Decizia de majorare cu 50% pentru locuitorii din Galați a fost suspendată

Autor: George Cristea 19 ian. 2021 Știri auto

Impozitul auto 2021 reprezintă o taxă locală, astfel că autoritățile locale pot stabili valori diferite pentru această taxă. Este motivul pentru care la Galați impozitul auto s-a majorat cu 50% în 2021, fapt ce a dus la proteste din partea șoferilor. Acum, decizia de majorare cu 50% pentru impozitul auto la Galați a fost suspendată după ce Prefectura Galați a atacat-o în instanță.

Intră în Galeria FOTO

Reprezentanții Prefecturii Galați au anunțat că prefectul Eugen Hristache a formulat luni cererea de chemare în judecată a Consiliului Local al Municipiului Galați. Acțiunea are ca scop anularea hotărârii Consiliul Local Galați de majorare cu 50% a impozitului auto.

Prefectul solicită instanței „constatarea nulității absolute parțiale a Hotărârii Consiliului Local nr.512/17.12.2020, în ceea ce privește nelegalitatea art. 5 prin care s-a stabilit o cotă adițională de 50%, începând cu anul 2021, la impozitul pentru mijloacele de transport cu tracțiune mecanică prevăzute la art. 470 alin. (2) din Legea nr. 227/2015”.

Până la soluționarea cauzei, actul administrativ atacat este suspendat de drept, au precizat reprezentanții Prefecturii Galați. Printre motivele care au dus la demersul în instanță este prezența unei persoane străine în timpul ședinței de Consiliu Local în care s-a votat majorarea impozitului. Aceasta a participat la ședința video, înlocuind pentru o perioadă de timp, un consilier local.

Ce se întâmplă cu impozitul auto la Galați după ce majorare a fost suspendată

Majorarea cu 50% a impozitului auto a stârnit revolta gălățenilor. Sute de cetățeni au participat la două proteste în fața Primăriei și au cerut revenirea la valoarea impozitului de anul trecut. De asemenea, unii au anunțat că și-au radiat autovehiculele pentru a le înscrie în alte orașe.

Dacă Prefectura Galați va avea câștig de cauză, plata impozitului auto se va face la nivelul din anul anterior. Asta nu va împiedica Consiliul Local să dea o nouă hotărâre de majorare a impozitului, cu respectarea prevederilor legale.

Pentru cei care au apucat să plătească taxa majorată, restituirea sumelor plătite în plus reprezintă una dintre opțiuni, chiar dacă nu cea mai rapidă. Cel mai probabil, sumele plătite în plus urmează să fie compensate cu sumele de plată din anii următori.

„Taxele și impozitele pentru anul 2021 au fost indexate cu procentul de 3,8 la sută, calculat pentru anul 2019. În ceea ce privește impozitul pentru mijloacele de transport, acesta crește cu 50 la sută”, a declarat în urmă cu o săptămână Daniel Stadoleanu, directorul Serviciului Public de Taxe și Impozite Galați.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide