IMPOZIT AUTO 2022. Care sunt șoferii norocoși ce sunt scutiți de la plata impozitului anul acesta

Autor: Mihai Morcovescu 08 ian. 2022 Știri auto

La fiecare început de an, proprietarii de autovehicule din România își fac calcule pentru a putea plăti impozitul auto. La fel stau lucrurile și la început de 2022 când, teoretic, toți deținătorii unui automobil înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul țării noastre vor trebui să plătească acest impozit, în conformitate cu legislația în vigoare.

Am spus „teoretic” deoarece există câteva categorii de persoane mai norocoase. Acestea sunt scutite de la plata impozitului auto anual. În cele ce urmează îți vom spune care sunt aceste categorii și în ce condiții persoanele respective vor beneficia de scutirea de la plata impozitului aferent anului 2022.

Cine nu plătește impozitul auto?

Exceptate de la plata impozitului auto sunt exceptate mai multe tipuri de autovehicule. Astfel, proprietarii de vehicule istorice și cei care dețin autovehicule electrice sunt doar două dintre categoriile de persoane care nu sunt obligate să achite impozitul auto.

În conformitate cu prevederile art. 469 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare, categoriile de autovehicule pentru care proprietarii sunt exceptați de la plata impozitului anual sunt următoarele:

  • autovehicule deținute de persoane cu handicap sau folosite pentru a transporta persoane cu handicap;
  • autovehicule deținute de veteranii de război sau de văduvele acestora;
  • autovehicule istorice;
  • autovehicule electrice;
  • autovehicule folosite pentru transportul stupilor;
  • autovehicule folosite pentru intervenții în situații de urgență;
  • autovehicule care aparțin Ministerului Educației și ale Ministerului Tineretului și Sportului;
  • autovehicule second-hand, înregistrate ca stoc de marfă, care nu sunt utilizate în interesul propriu al proprietarilor;
  • autovehicule deținute de organizațiile cetățenilor ce aparțin minorităților naționale;
  • autovehicule ce aparțin fundațiilor înființate prin testament cu scopul de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural;
  • autovehicule deținute de firme, care sunt utilizate pentru transportul public în regim urban sau extraurban.

Pentru a fi scutiți de la plata impozitului auto aceste persoane vor trebui să depună o cerere de scutire. Aceasta va fi însoțită de documente justificative care atestă că proprietarul se află într-unul dintre cazurile de scutiri menționate anterior.

Conform legislației în vigoare, scutirea se acordă începând cu anul următor celui în care se depun actele. În cazul contribuabililor care suferă de un handicap declarat aceștia vor fi exceptați începând cu luna următoare depunerii documentelor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide