În Brașov se testează un autobuz cu hidrogen

Autor: Marius Vișan 28 oct. 2021 Știri auto

Începând de joi (28 octombrie) și până vineri, brașovenii vor putea vedea pe străzile orașului, pentru prima dată, un autobuz care utilizează ca și combustibil hidrogenul.

Este una dintre cele mai noi tehnologii verzi pentru mobilitatea în orașe. Acest autobuz utilizează hidrogenul pentru a produce curentul necesar funcționării atât pentru deplasare, cât și pentru producerea de aer condiționat sau căldură.

Autobuzul cu hidrogen este un vehicul sută la sută ecologic și are ca avantaje, față de autobuzele cu acumulatori, faptul că încărcarea se face foarte rapid, în 5-10 minute.

Totodată, pe parcursul iernii autonomia acestuia nu scade, ajungând la un minim de 350 de km. Autobuzul cu hidrogen este un vehicul electric, cu diferența că în loc să își ia energia din acumulatori, aceasta vine de la pila de combustie care funcționează cu hidrogen. Acest vehicul poate transporta până la 105 călători în total, dintre care până la 30 pe scaune, iar restul în picioare.

Noul autobuz cu hidrogen costă în jur de 700 de mii de euro

În această perioadă, echipa Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, împreună cu reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov și ai RATBV, lucrează la un studiu de oportunitate privind achiziția de mijloace de transport public ecologic.

Acest studiu analizează două scenarii alternative, respectiv utilizarea autobuzelor electrice cu acumulatori versus utilizarea autobuzelor electrice dotate cu pile de hidrogen. Studiul analizează cele două opțiuni tehnologice, împreună cu aspecte ce descriu operaționalitatea și sustenabilitatea celor două scenarii.

Intră în GALERIA FOTO

Pentru Municipalitate, aducerea la Brașov a acestui autobuz permite clarificarea unor aspecte ce țin de latura operațională a acestui tip de vehicul, respectiv infrastructura adiacentă de alimentare cu hidrogen, operațiuni de mentenanță, elemente specifice ce țin de funcționarea autobuzului etc. Pe baza datelor colectate, studiul de oportunitate va putea fi pus la dispoziția publicului, pentru consultare, în luna noiembrie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Primăria Municipiului Braşov / FACEBOOK


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide