Încep lucrările pe mai multe tronsoane din Autostrada Transilvania

Autor: George Cristea 08 sept. 2020 Știri auto

Ar fi trebuit să fie cel mai mare proiect de infrastructură al economiei post-decembriste, dar a fost, de fapt, doar o gaură neagră pentru bugetul drumurilor românești. Autostrada Transilvania a înghițit miliarde de euro dar încă nu poate fi folosită pentru că multe tronsoane finalizate nu sunt interconectate.  CNAIR a anunțat că încep lucrările pe mai multe tronsoane din Autostrada Transilvania, care vor aduce mai aproape visul drumului de mare viteză care să traverseze Carpații.

Intră în Galeria FOTO

Ultimul contract semnat de CNAIR în prezența ministrului Transporturilor Lucian Bode este pentru construcția tronsonului de 13,5 kilometri cuprins între Nușfalău și Suplacu de Barcău. Acesta a fost adjudecat de turcii de la NUROL INSAAT VE TICARET A.S. pentru un cost total (proiectare și execuție) de 384 de milioane de lei fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

În afară de construcția celor 13,54 kilometri de autostradă, contractul mai prevede realizarea unui nod rutier la Nușfalău la kilometrul 67+500 (la intersecția cu DN1H), șapte pasaje peste autostradă, șase poduri peste autostradă, o parcare de scurtă durată la kilometrul 69+150, un punct de sprijin pentru întreținere km 69+240, bretea de întoarcere, varianta de circulație pe DN1H, dar și restabiliri pentru legăturile rutiere.

Durata contractului este de 24 de luni, dintre care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, urmând ca lucrările să beneficieze de o perioadă de garanție de 120 de luni.

Ce alte tronsoane din Autostrada Transilvania au fost date recent în execuție?

Un alt contract pentru proiectarea și executarea unui tronson din Autostrada Transilvania a fost atribuit companiei românești Spedition UMB. Este vorba de sectorul cuprins între Nădășelu și Zimbor, având o lungime de 30 km. de notat este că și următorul tronson, 12,2 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, a fost recent contractat chiar cu UMB, astfel încât constructorul român ar putea ajunge să lucreze neîntrerupt pe circa 42 de km din Autostrada Transilvania.

În cazul contractului obținut de UMB, durata contractuală este de 36 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție. În acest caz, perioada de garanție este de 60 de luni.

Potrivit ministrului Bode, în câteva zile ar trebui să fie dat în circulație tronsonul Iernut Chețani al Autostrăzii Transilvania, având o lungime de 18 kilometri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide