Începând cu 2025, vom vedea stații de încărcare rapidă amplasate la fiecare 60 KM pe tronsoanele de drum principale din UE

Autor: Ionuț Vîlciu 26 iul. 2023 Știri auto

Din 2025, statele membre UE vor fi obligate să instaleze stații de încărcare rapidă pe principalele rute de transport. Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor fi instalate la intervale de 60 de kilometri.

Viața posesorilor de mașini electrice urmează să devină mai ușoară, mai ales pentru cei ce doresc să parcurgă distanțe lungi cu aceste mașini. Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă lege privind infrastructura de încărcare pentru mașinile electrice, o lege care prevede instalarea de stații de încărcare rapidă pe arterele principale de transport, din 60 în 60 de kilometri.

Conform Carscoops, noua lege solicită ca stațiile de încărcare rapidă care să ofere încărcătoare de cel puțin 150 kW pentru mașini și furgonete să fie instalate la fiecare 60 km de-a lungul principalelor rute de transport ale Europei. De asemenea, acestea trebuie să permită posesorilor de mașini electrice să poată plăti cu ușurință la stațiile de încărcare cu carduri sau dispozitive contactless fără a fi nevoie neapărată de un abonament. UE dorește, de asemenea, ca furnizorii să ofere șoferilor acces clar la informații despre prețul și disponibilitatea încărcătoarelor, pentru a evita ca aceștia să fie luați prin surprindere atunci când ajung la zona de încărcare.

Uniunea Europeană vrea mai multe stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice

De asemenea, UE insistă ca încărcătoarele de 350 kW pentru camioane să fie accesibile la fiecare 60 km în rețeaua centrală de transport transeuropean (TEN-T) și la fiecare 100 km pe alte drumuri importante TEN-T până în 2025, cu scopul de a construi o acoperire completă a rețelei până în 2030.

Vedem, în ultima vreme, și o creștere în popularitate a conceptului de propulsie cu ajutorul hidrogenului. Cine știe, poate peste câțiva ani, hidrogenul va ajunge să fie un concurent important pentru mașinile electrice cu baterii. Noua lege garantează accesul atât mașinilor, cât și camioanelor grele la stațiile de alimentare cu hidrogen montate la fiecare 200 km.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide