Începe proiectarea segmentului Târgu Neamț – Iași – Ungheni din Autostrada Unirii A8

Autor: George Cristea 08 mai 2021 Știri auto

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că începe proiectarea segmentului Târgu Neamț – Iași – Ungheni din Autostrada Unirii (A8).

Intră în Galeria FOTO

Zilele trecute, Cătălin Drulă saluta aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul Ploiești Buzău din Autostrada Unirii (A7). Aproape în același timp, ministrul transporturilor a anunțat că și autostrada A8 începe să prindă contur, chiar dacă este vorba de segmentul din Moldova (Târgu Neamț – Iași Ungheni) și nu de străpungerea lanțului Carpatic.

„E vorba de cei aproximativ 100 de kilometri care traversează de la est la vest Moldova la latitudinea Iașului. Este același tip de contract cum lansăm licitația pentru A7, numai că pentru A8, din păcate, nu am avut acest pas făcut din urmă. Am am putut lansa o licitație de execuție de lucrări: e vorba de studiu de fezabilitate plus proiect tehnic care durează 24 de luni, exact cum a fost și la A7”, afirmă ministrul Transporturilor.

Autostrada Unirii A8: Începe proiectarea segmentului Târgu Neamț – Iași – Ungheni

Drulă a criticat voalat superficialitatea studiilor de fezabilitate și proiectare a altor proiecte de infrastructură, care a dus la întârzieri inadmisibile în construirea acestora.

„În loc să avem un proiect fușerit în trei luni de zile și după aceea să stăm 9 ani în construcție în loc de 2, stăm 2 ani și pregătim proiectul și apoi execuția lucrării lucrărilor durează efectiv 2 ani și avem astfel de exemple de succes deja”, adaugă ministrul.

Autostrada A8 va străbate județele Mureș, Harghita, Neamț și Iași și va avea o lungime de 320 de kilometri. Problema este însă pe segmentul cuprins între Târgu Mureș și Târgu Neamț, care este blocat de „incapacitatea” firmei de proiectare, după cum anunța în ianuarie conducerea CNAIR.

„În ceea ce priveşte proiectarea sectorului Târgu Mureş – Târgu Neamţ, există o incapacitate constatată, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia să monitorizăm permanent acest prestator de servicii. Astfel, în fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizăm stadiul evoluţiei serviciilor de proiectare pe acest proiect”, declara atunci Mariana Ioniţă, directorul general al CNAIR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide