Incredibila explicaţie pentru preţul mic al benzinei şi motorinei: subvenţiile nesimţite

Autor: Oraan Mărculescu 25 mai 2015 Știri auto

Conform estimărilor specialiştilor Fondului Monetar Internaţional, subvenţiile acordate pe plan mondial companiilor din domeniul energetic al carburanţilor fosili (cărbuni, petrol şi gaze naturale) se ridică la peste 5,3 trilioane de dolari în 2015. În cifre, 5.300.000.000.000 USD, ceea ce înseamnă că, în fiecare minut, 10 milioane de dolari din banii contribuabililor sunt direcţionaţi către sursele cele mai importante ale poluării atmosferice.

Prin comparaţie, subvenţiile din domeniul energiilor regenerabile se cifrează la ”doar” 120 de miliarde de dolari, reprezentând circa 2% din totalul subvenţiilor pentru carburanţii fosili. Iar asta în condiţiile în care multe guverne, chiar din ţări dezvoltate, propun eliminarea subvenţiilor pentru energiile verzi, motivând că încarcă prea mult bugetele naţionale!

Cel mai cunoscut baron al petrolului: personajul J.R. Ewing, din serialul ”Dallas”, caracterizarea perfectă a celor care beneficiază de subvenţiile nesimţite pentru petrol, cărbuni şi gaze

 

Specialiştii consideră că, dacă s-ar elimina subvenţiile pentru cărbuni, petrol şi gaze naturale, nivelul emisiilor de CO2 (care contribuie cel mai mult la efectul de seră) ar putea scădea cu 20%, mult mai eficient decât orice altă încercare de până acum de a reduce poluarea continuându-se utilizarea carburanţilor fosili.

Cât de mari sunt subvenţiile pe fiecare categorie (cărbuni, petrol, gaze naturale), dar şi în ce ţări se acordă cele mai multe subvenţii, puteţi afla în continuare pe Ecoprofit.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide