Interes crescut pentru realizarea drumului de mare viteză Craiova – Lugoj

Autor: Cristian Agatie 12 sept. 2021 Știri auto

Există un interes crescut pentru realizarea drumului de mare viteză Craiova – Lugoj, cu o lungime de 250 de kilometri. Cinci companii și-au depus ofertele pentru a proiecta viitorul drum expres.

Intră în Galeria FOTO

La această oră nu s-a decis încă dacă această conexiune de mare viteză, esențială pentru realizarea unei legături moderne și rapide între Oltenia și Banat, se va realiza la parametri de autostradă sau drum expres. O decizie în acest sens se va lua după realizarea studiului de fezabilitate.

Chiar și așa, nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse pentru realizarea proiectului drumului de mare viteză Craiova-Lugoj, care va avea o lungime de 250 de kilometri, a anunţat luni ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Conform ministrului, drumul de mare viteză are avantajul de a fi lansat pe un model nou de caiet de sarcini care vine atât în ajutorul proiectantului (prin stabilirea unui calendar clar de termene şi plăţi) cât și a beneficiarului (statul român), care primeşte la final un studiu de fezabilitate foarte detaliat (un aşa-numit „preliminary design”).

Cătălin Drulă susţine că acesta va permite, pe viitor, lansarea unei licitaţii pentru proiectare şi execuţie, având la bază un studiu de fezabilitate care elimină surprizele neplăcute de pe traseu, dar care dă, în acelaşi timp, constructorului libertatea de a inova şi adapta proiectul.

Cinci oferte pentru realizarea drumului de mare viteză Craiova – Lugoj. Licitație și pentru modernizarea DN71 Târgoviște – Sinaia

Un alt proiect esențial care a demarat luni este licitația pentru modernizarea DN71 Târgoviște – Sinaia. Acest sector al drumului național are o lungime de 58,8 km, iar proiectul presupune construirea a 14 poduri noi și reabilitarea altor 8. În plus, modernizarea include 2 noi pasaje și 2 parcări de scurtă durată. Investiția este evaluată la peste un miliard de lei, iar banii vor veni din fonduri europene. Ca termene, sunt prevăzute maximum 12 luni pentru proiectare și cel mult 24 de luni pentru execuție.

Între București și Târgoviște, alternativa la DN71 va fi un nou drum de mare viteză. Potrivit lui Cătălin Drulă, CNAIR va desemna „în zilele următoare” câștigătorul licitației pentru proiectarea viitoarei artere rutiere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide