Istoria Opel cucereşte străzile Bucureştiului: Kadett şi caravana Astra

Autor: Tudor Rus 27 nov. 2012 Știri auto

1965. Canada adoptă noul drapel naţional ce conţine imaginea frunzei de arţar. Tunelul montan Mont Blanc, cel mai lung din lume, este deschis traficului. The Beatles lansează cel de-al cincilea album, intitulat „Help!”. Iar Kadett B înlocuieşte generaţia Kadett A

Cinci ani mai târziu, modelul Kadett B LS Fastback vede lumina zilei, urmând apoi să poposească în România pentru următorii 40 de ani. Când a pus modelul la vânzare, proprietarul de atunci a considerat că maşina „şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul”, după patru decenii în care a folosit-o exclusiv în România.

Pasionatul Viorel Burcea ţine să-l contrazică, şi după ce achiziţionează maşina pentru echivalentul unui tichet pentru programul de casare, pune la cale minuţiosul proces de restaurare. Iată cum, în 2012, precursorul gamei Astra este omagiat prin alegerea sa ca şi cap de coloană în caravana familiei Astra, pornită în plimbare pe străzile capitalei.

Am avut onoarea să stau pe scaunul din dreapta modelului condus de Viorel Burcea pe durata traseului pe străzile din Bucureşti, oportunitate de care am profitat pentru a afla mai mult despre proprietar şi maşină deopotrivă. Despre modelul la al cărui radio nu se poate asculta decât România Actualităţi, Viorel Burcea spune că nu l-a crezut în stare de asemenea priză la public.

Asta mai ales deoarece colecţionarul a vrut să demonstreze cum o maşină clasică poate fi restaurată fără investiţii financiare mari, dar cu multă implicare, perseverenţă şi cel mai important, pasiune. Şi rezultatele se văd. Maşina nu doar captează toate privirile pe stradă, ci funcţioneză ceas, iar „piticul” motor de 1 l şi 45 CP îşi face treaba cu mândrie.

„Nu are ABS, ESP sau frâne de ultimă generaţie, fapt pentru care se manevrează un pic mai greu, însă asta nu ştirbeşte cu nimic din plăcerea de a o conduce”, îmi explică proprietarul. Rămân uimit şi de dimensiunile portbagajului. Maşina este în general mult mai spaţioasă decât pare de la exterior, iar „ghidul” meu îmi confirmă că toate aceste caracteristici i-au fost oferite ca să concureze cu rivalul de la Volkswagen, popularul Beetle.

Caravana Astra parcurge ordonat traseul desenat prin Bucureşti, iar Kadett-ul nu mai e doar un cadet, ci a devenit un general, un veteran şi un deschizător de drumuri pe care modele precum Astra Sedan, Biturbo şi chiar răzvrătitul GTC îl urmează disciplinate, în coloană. Atât pe asfalt, cât şi în cartea de istorie Opel.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide