Ţi-ai făcut ITP-ul corect, dar nu apari în baza de date online RAR? Iată ce trebuie să faci, ca să eviţi amenda

Autor: ProMotor acum 2 ani Știri auto
Ţi-ai făcut ITP-ul corect, dar nu apari în baza de date online RAR? Iată ce trebuie să faci, ca să eviţi amenda

Există riscul ca, după ce ai fost cu mașina la ITP, să nu apari în baza de date, iar poliția să te tragă pe dreapta tocmai din acest motiv. Ce trebuie să faci ca să eviți amenda?

Trebuie să știi că baza de date RAR nu se actualizează instant. Astfel, un ITP efectuat vineri, de exemplu, ar putea fi notat acolo abia în prima zi lucrătoare, adică luni. Astfel, există riscul ca, deși ai fost la o stație autorizată RAR pentru efectuarea Inspecției Tehnice Periodice, mașina ta să nu apară în baza de date.

Poți verifica înscrierea în baza de date a vehiculului tău cu ITP valabil pe site-ul Registrului Auto Român (www.rarom.ro).

Cum scapi de amendă dacă poliția te trage pe dreapta pe motiv că nu ai ITP valabil?

Pentru că polițiștii au acces la aceeași bază de date a Registrului Auto Român, este posibil ca nici aceștia să nu găsească acolo mașina. Pentru a evita o amendă, șoferii pot completa un formular de sesizare, care va fi analizat de operatorii RAR în cel mai scurt timp.

Registrul Auto Român îi avertizează pe șoferi să acorde o atenție deosebită Inspecției Tehnice Periodice și să nu accepte intermedierea obținerii dovezii de efectuare a ITP de către alte persoane. De cele mai multe ori, o astfel de strategie s-a dovedit a fi, de fapt, o înșelăciune.

Când trebuie să mergi la o stație RAR pentru ITP?

Inspecția Tehnică Periodică trebuie efectuată într-un anumit interval de timp în funcție de vechime autovehiculului. Astfel, posesorii de mașini noi face primul ITP la trei ani. Termenul se calculează de la data primei înmatriculări.

Autoturismele cu o vechime de până la 12 ani vor efectua ITP-ul la un interval de doi ani. Cele cu o vechime care depășește 12 ani vor fi supuse Inspecției Tehnice Periodice la fiecare 12 luni.

Tags:Comentarii
Inchide